Hlavní obsah
Online

Britští poslanci odmítli i druhou dohodu o brexitu. Tvrdý odchod je blízko

Foto: Shutterstock.com

Dolní sněmovnu čeká hlasování o brexitové dohodě.

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová na poslední chvíli v Bruselu dojednala změny ve znění návrhu dohody. Poslanci ji ale i přesto odmítli.

Článek

Britský parlament v úterý večer opět hlasoval o brexitové dohodě. Na poslední chvíli k ní premiérka Theresa Mayová vyjednala doplňky, které měly změnit postoj oponujících poslanců.

O zásadní změnu dohody se ale nejednalo. Dohoda zůstala v původním znění a došlo pouze k doplnění tří textů, které se týkají sporné irské pojistky. Texty zavazují Brusel a Londýn k tomu, aby do prosince 2020 přišly s alternativním řešením pro vznik tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Pojistka musí zůstat pouze dočasným řešením, znemožňuje také Evropské unii uvázat Británii k unijním pravidlům po neomezeně dlouhou dobu.

Mayová ve Štrasburku vyjednala doplňky k brexitové dohodě.Video: Renáta Matoušková, Reuters

Lednové hlasování k přijetí dohody o odchodu z Evropské unie prohrála Mayová drtivě o 230 hlasů. Mezi poslanci sílí hlasy volající po uskutečnění druhého referenda, ve kterém by občané Spojeného království mohli vyjádřit, zda si přejí odchod z EU s dohodou, bez dohody, nebo zda si přejí setrvat. Tuto variantu na konci února podpořili opoziční labouristé v čele s Jeremym Corbynem. To znamenalo otočku v postojích labouristů, kteří do té doby jednoznačně stáli za nutností jednat pouze podle výsledků původního referenda z roku 2016.

Vývoj brexitového vyjednávání.Video: Seznam Zprávy

Řada zákonodárců čekala na stanovisko britského generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, při hlasování se totiž chtěli řídit jeho názorem. Ve své odborné analýze Cox později uvedl, že právní riziko uváznutí Británie v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění takzvané irské pojistky po brexitu trvá i přes vyjednané doplňky.

  • Corbyn označil dohodu Mayové za mrtvou, chce parlamentní volby

    Dohoda o odchodu Británie z Evropské unie, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová, je zjevně mrtvá. Po dnešním hlasování, ve kterém Dolní sněmovna již podruhé dohodu odmítla, to řekl lídr opozice Jeremy Corbyn. Podle něj je načase, aby se konaly nové parlamentní volby. Skotská národní strana (SNP) vyzvala k uspořádání druhého referenda, severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) varovala před vyloučením brexitu bez dohody.

    Předseda labouristů avizoval, že hodlá opět předložit Dolní sněmovně k hlasování brexitový návrh své strany, který je podle něj alternativou, jež by mohla v parlamentu najít podporu většiny. Obsahem labouristického návrhu je podle něj „vyjednaná celní unie, přístup na trh a ochrana práv“.

  • Zástupci více stran chtějí, aby Mayová uvažovala nad rezignací

    Předseda liberálních demokratů Vince Cable novinářům řekl, že by si premiérka měla rozmyslet svoje setrvání ve funkci. K tomu samému ji vyzval poslanec Konzervativní strany Nicky Morgan.

  • Poslanec konzervativců Mercer: Tvrdý brexit musí zůstat na stole

    Konzervativní poslanec Johnny Mercer řekl, že možnost brexitu bez dohody musí být i nadále možným řešením.

  • Jak kdo hlasoval

    Pro návrh dohody hlasovalo 235 poslanců Konzervativní strany, čtyři nezávislí a tři labouristé. Proti bylo 238 labouristů, 75 konzervativců, 17 nezávislých, 35 poslanců Skotské národní strany, 11 liberálních demokratů a 10 irských demokratických unionistů.

  • Grieve: Tvrdý brexit je nepřijatelný

    Konzervativní poslanec Dominic Grieve řekl pro stanici Sky, že je jisté, že poslanci zítra jasně odmítnou nekaceptovatelný brexit bez dohody.

  • Tuskův mluvčí: Litujeme tohoto výsledku

    Mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann médiím řekl, že Evropská unie lituje výsledku dnešního hlasování a je těžké si představit, co by měla udělat více pro dokončení brexitu.

  • Zástupce EU Barnier: EU udělala vše, co mohla

    Šéf vyjednávacího týmu Evropské unie pro brexit Michel Barnier napsal na Twitter, že EU udělala všechno pro to, aby Spojené království odešlo s dohodou. Problém může být vyřešen podle něj pouze ve Velké Británii. Dodal také, že přípravy Unie na tvrdý brexit jsou nyní důležitější než kdy předtím.

  • Corbyn: Labouristé znovu předloží návrh alternativy

    Jeremy Corbyn řekl, že Labour Party předloží parlamentu nový alternativní postup pro brexit. Na konci února labouristé s alternativním návrhem v hlasování neuspěli.

  • Corbyn: Tvrdý brexit musí být smeten ze stolu

    Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn řekl, že v zítřejším hlasování musí být smetena ze stolu možnost odchodu bez dohody. Také volal po uspořádání voleb, aby si občané mohli zvolit, jaká vláda jim má zajistit vyřešení brexitové otázky.

  • Pokud bude tvrdý brexit odmítnut, poslanci rozhodnou o odkladu brexitu

    Předsedkyně vlády potvrdila, že jestli bude brexit bez dohody zítra poslanci odmítnut, bude ve čtvrtek Dolní sněmovna hlasovat o žádosti o odklad brexitu. Ta by posléze byla předána Evropské unii.

  • Mayová: Stále věřím, že nejlepší odchod je s dohodou

    Premiérka Mayová řekla, že je zapálená pro zkompletování brexitu a stejně tak pro odchod s dohodou a věří, že to je to, co si stále přeje většina poslanců.

  • Zítra se bude hlasovat o tvrdém brexitu

    Poslanci budou zítra hlasovat o tom, zda Velká Británie odejde z Evropské unie bez dohody nebo ne.

  • Poslanci dohodu odmítli

    Poslanci návrh premiérky Mayové na znění brexitové dohody odmítli poměrem 391:242. Rozdíl činí 149 hlasů.

  • Místnost pro hlasující proti návrhu je k prasknutí

    Místnost pro ty, co hlasují proti návrhu, je nacpaná, píše na Twitter poslankyně za Skotskou národní stranu Hannah Bardellová.

  • Barclay: Vláda zajistila dostatečné změny v dohodě

    Ministr pro brexit za Konzervativní stranu Stephen Barclay měl poslední slovo. Řekl, že vláda zajistila potřebné změny ve znění dohody. Jacob Rees-Mogg předtím prohlásil, že většina konzervativních poslanců ze skupiny euroskeptiků bude hlasovat proti dohodě.

  • Hlasování začalo

    Poslanci hlasují o návrhu dohody, výsledek by měl být znám za 15 minut.

  • Deset minut do hlasování

    Druhé hlasování o dohodě by mělo začít během 10 minut.

  • Starmer: Mayová nesplnila nesplnitelné

    Nyní k poslancům hovoří labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer. Ten kritizuje Mayovou za její taktiku, v rámci které slíbila parlamentu a lidu něco, co nešlo splnit – zajistit dostatečné změny ve znění dohody, zejména v oblasti irské pojistky.

  • „Dohoda není dobrá, ale zaručuje brexit, hlasujme pro ni“

    Konzervativní poslanec Sir Edward Leigh vyzval kolegy, kteří se k dohodě staví kriticky, aby přistoupili na to, že dohoda je garancí brexitu a podpořili návrh Mayové.

  • Barnier: Bez dohody nebude přechodné období

    Předseda vyjednávacího týmu Evropské unie pro brexit Michel Barnier píše, že debata v britském parlamentu o tom, že by Spojené království mohlo těžit z přechodného období za absence dohody, je nebezpečná. Dohoda je podle něj jedinou právní cestou k implementačnímu období.

Reklama

Hlavní zprávy