Hlavní obsah

Přes 60 domů půjde k zemi. "Přišlo nám blbé ležet ve wellness, říká dobrovolník

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jméno, telefon a vyfasovat rukavice. Registrace dobrovolníků v Lužicích probíhá před sokolovnou.

Reklama

Obyvatelé zdecimovaných jihomoravských obcí pokračují v odstraňování následků. V práci pokračují statici, během soboty se měly začít bourat nestabilní zbytky domů. Demolic bude podle hejtmanství 61. Přijíždějí také dobrovolníci.

Článek

Před sokolovnou v Lužicích postavili improvizovaný stan, kde registrují přijíždějící dobrovolníky. Na papír si zapisují jména a čísla mobilních telefonů, a pokud nemají rukavice, tak jim jeden pár podávají.

„Už jich přišlo hodně, stovka to bude, ale stále jsou potřeba další,“ hlásí mladá policistka, která dobrovolníky registruje.

Podle jejího kolegy jsou aktuálně nejvíce potřeba igelitové pytle. Ideálně pak i řidiči, kteří by mohli přijet s kontejnery či vozíky a odvážet sutě. „Ideálně asi nějací majitelé odpadových firem,“ vysvětluje příslušník, který vysílá dobrovolníky na jednotlivá místa.

Už během rána pak v Lužicích nabádali, aby lidé, co chtějí pomáhat, přijížděli v pevných botách a s rukavicemi. Těmi jsou případně schopní na místě lidi dovybavit.

„Měli jsme to kousek,“ usmívají se krumlováci

„Kde je tady obecní úřad? Přivezli jsme plachtu,“ ptá se reportéra Michal Novák s přítelkyni. Chvíli před jedenáctou přijeli do Lužic z Brna. Vysvětlují, že o kousek dál mají chalupu, místní kraj znají, a tak se vydali na místo pomoct.

„Měli jsme na tenhle víkend objednaný wellness, ale přišlo mi hloupé se v takové situaci jít někam válet,“ líčí Michal, jak změnil plány.

Do Mikulčic dojela i skupina zpoza slovenských hranic, ze Skalice. „Máme to sem tak půl hodiny. Nám by určitě taky přijeli lidé na pomoc,“ vysvětluje vedoucí skupiny s lopatou přes rameno. Nejsou přitom ani zdaleka jediní. Snad z největší dálky dorazila tříčlenná skupina dvou mužů a jedné dívky z Českého Krumlova. „Bylo to kousek,“ odpovídají s úsměvem na dotaz, proč se vydali pomáhat.

Podobně přemýšlí i dva muži z Dubňan. „Kdyby se to stalo nám, tak taky lidi pomůžou,“ vysvětluje svalnatý třicátník a spěchá po ulici Velkomoravské k určenému domu, kde se má zapojit do odklízení.

Kolem osmé hodiny dorazila skupina dobrovolníků z Vysokého Mýta. „Není nám ta situace lhostejná,“ vysvětluje Vlastimil Fikejz. S sebou vzali motorové pily, benzín.

„Uvidíme, jsme připravení tady i přespat, máme karimatky,“ odpovídá na dotaz, jak dlouho jsou ochotni pomáhat.

Místostarosta obce Lužice Jakub Buchta pak vyzýval, aby přijíždějící dobrovolníci nenechávali své vozy na hlavní Velkomoravské ulici a spíše parkovali v bočních ulicích, jako je například ulice Záhumenní.

Obci Lužice navštívil v pátek i premiér Andrej Babiš

+20

Reklama

Doporučované