Hlavní obsah

Duel: Muž, který chce zbourat Libeňský most, versus žena, která ho chce zachránit

Duel: náměstek primátorky Dolínek versus pražská zastupitelka Kolínská.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Libeňský most v Praze oslaví letos v říjnu své 90. narozeniny. Pokud se jich tedy dožije. Stavba uznávaného architekta Pavla Janáka je v dezolátním stavu. A magistrát jí naplánoval eutanazii. Rada hlavního města chce most zbourat a postavit nový. O Libeňský most se dnes pohádali pražští zastupitelé. A to natolik, že ani neschválili program schůze, která měla o jeho osudu rozhodnout.

Článek

Vysíláme Duel náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) a náměstkyně Petry Kolínské (SZ).

Vedení města zdůvodnilo zbourání mostu tím, že výstavba nového mostu bude levnější a rychlejší než oprava. S tímto postupem ve vládnoucí koalici souhlasilo ANO a ČSSD, proti se postavila Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN. Protestují i některá občanská sdružení.

Pokud bude dnes zastupitelstvo s návrhem rady souhlasit, podle Petra Dolínka by mohla být příští rok vybrána firma, která práce provede. Co by na místě Libeňského mostu vzniklo, zatím není jisté. Ve hře je jak přesná kopie Janákovy stavby, tak úplně nový projekt. Na ten město nehodlá kvůli časové tísni vyhlašovat architektonickou soutěž.

Praha v minulosti hledala firmu na stavbu nového mostu, od bourání ale v roce 2016 ustoupila a chtěla rekonstrukci, kterou si nyní vedení města rozmyslelo. Pokud zastupitelé dnešní rozhodnutí rady neodsouhlasí, vrátí se město k záměru most opravit.

Reklama

Doporučované