Hlavní obsah

Duel Ovčáček vs. „protekční spratek“ Novotný. Privatizuje si Zeman oslavy na Hradě pro sebe a své lidi?

Sledujte Duel Pavla Novotného s Jiřím Ovčáčkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jména několika osobností, které Miloš Zeman ocení na Pražském hradě, už známe. Vzbudila tradičně rozruch. Vedle prvorepublikového hrdiny a premiéra a současných sportovců budou oceněni i zpěvák Michal David, herec Jiří Krampol či podnikatel Pavol Krúpa a Alena Vitásková, která se prezentuje jako bojovnice proti solárním baronům.

Článek

„Je to starý dobrý mejdan kamarádů a přátel Miloše Zemana. Jedná se o festival lidovosti a populismu, o public relations pana prezidenta. Nejedná se o státní akt, během kterého dostávají vyznamenání ti, kteří by ho dostat měli,” zkritizoval výběr laureátů politik ODS Pavel Novotný, někdejší bulvární novinář. „Jsou to odvážní lidé, kteří bojují proti zlu a rozdávají radost,“ hájil seznam již zveřejněných jmen hradní mluvčí Jiří Ovčáček v Duelu.

Výhrady k seznamu měl i premiér

Ke jménu finančníka Pavola Krúpy měl výhrady i sám premiér Andrej Babiš (ANO). Nakonec ale seznam státních vyznamenání kontrasignoval i se jménem slovenského zakladatele Arca Capital. Zeman chce Krúpu ocenit za tažení proti podnikateli Zdeňku Bakalovi. „Pan Krúpa nedostává státní vyznamenání za svou podnikatelskou činnost, ale za svůj boj proti Zdeňku Bakalovi, který poškodil Českou republiku,” odmítá mluvčí Ovčáček výtky k laureátovi. „Pan Krúpa se pokoušel OKD také ovládnout, jeho motivace je ekonomická. Není to boj proti zlu, o to bych se vsadil,” namítl Novotný.

Když žádal Krúpa centrální banku o povolení řídit svůj investiční fond, vysloužil si místo toho deset let na black listu a označení „nedůvěryhodný“. Jeho společnost Arca Capital Bohemia koupila v roce 2007 akcie Moravia Energo od někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Gross tak tehdy podle médií přišel k desítkám milionů. Krúpa rovněž podporoval Stranu práv občanů, se kterou je Zeman spojován, daroval jí 300 000 korun.

Smíšené reakce vyprovokovalo i jméno Aleny Vitáskové. „Je to žena, která jde proti proudu. Odvaha se cení. Její boj proti solárním baronům jí samotné přinesl soudní popotahování,“ ocenil bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) mluvčí Ovčáček. Sama Vitásková stanula paradoxně kvůli solárním elektrárnám před soudem. Byla ovšem zproštěna viny. Čelí ale trestnímu stíhání kvůli jmenování Renaty Vesecké do vedení ERÚ.

Ocenění si převezmou Michal David a Jiří Krampol za zlepšení života v Česku 

Prezident v neděli vyznamená také zpěváka Michala Davida. „Geniálně komponuje, aranžuje, je to hitmaker a vynikající umělec. A také skvělý člověk. Vyznamenání si zaslouží. Zasloužil se o stát,“ kvitoval Novotný ve vysílání medaili pro zpěváka. Pro vyznamenání si přijde i novinářka Jana Lorencová. Proslavila se v 90. letech, když pokrývala kauzu „lehké topné oleje”. Později působila jako poslankyně za hnutí ANO.

Deník Expres přinesl včera zprávu, že medaili od Zemana dostane i komediální herec Jiří Krampol. Ze sportovců medaili obdrží snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká a tenista Radek Štěpánek. Zeman dále ocení učitelku Darinu Nešporovou, která při nehodě zachránila život několika dětem. In memoriam budou vyznamenaní tři vojáci, kteří v srpnu přišli o život v Afghánistánu. Z historických osobností ocení prezident někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu nebo velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého.

V minulém volebním období propůjčil či udělil prezident Zeman celkem 166 vyznamenání. Mezi nimi je řada podporovatelů politika. Oceněni byli mimo jiné Filip Renč, který Zemanovi režíroval volební spoty, či zpěvák Daniel Hůlka, který ho v prezidentské kandidatuře otevřeně podporoval a zpíval hymnu na vítězné tiskové konferenci. Svou medaili má doma už i herec František Ringo Čech, zpěvačky Lucie Bílá a Helena Vondráčková, režisér Robert Sedláček či bývalý předseda zemědělského družstva Slušovice František Čuba.

Kritici prezidenta bez pozvánky 

Pozvánky do Vladislavského sálu na letošní předávání státních vyznamenání by už měly být doručené. Jenže lidé, kteří dřív prezidenta otevřeně kritizovali, pozvání nedostali. Například rektor Masarykovy univerzity, nově zvolený senátor Mikuláš Bek, poslanci TOP 09 Dominik Feri a Miroslav Kalousek nebo předseda STAN Petr Gazdík.

Reklama

Doporučované