Hlavní obsah

Proč ČNB zdražila peníze? Nebylo na co čekat, situace je dramatická, říká bývalá členka bankovní rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Duel o zdražení peněz. Krok ČNB komentovali ekonomka Eva Zamrazilová a Štěpán Křeček z VŠE.

 

Duel Seznamu o ceně peněz a úrokových sazbách, hosty jsou Eva Zamrazilová z České bankovní asociace a Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické.

Článek

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvýšila úrokové sazby. Základní sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Ty budou patrně zdražovat, ale podle ekonomů jen pozvolna.

„Situace už dozrála k tomu tento krok učinit, já bych viděla sazby ještě výš,“ podotkla v Duelu Eva Zamrazilová, někdejší členka bankovní rady ČNB. Dramatický je podle ní především vývoj mezd, nedostatek lidí na trhu práce a vývoj cen nemovitostí.

„Levné peníze zčásti vytvořily vyšší zájem o hypotéky, za normální situace by asi zájem byl menší, kopíroval by demografickou křivku, tady došlo k tomu, že se z bytů stalo něco, po čem se začalo ohlížet mnohem víc lidí, než by mělo,“ uvedla Zamrazilová. 

„Některé důsledky toho, co se stane s úvěry, jejich růst, opravdu nemusí být příjemné,“ upozornil Štěpán Křeček z VŠE, druhý host Duelu.

Protože se ČNB bojí přehřátí trhu s nemovitostmi, vydala už dříve balík doporučení, která mají poskytování hypoték omezit. Od dubna mají banky půjčovat lidem jen na 90 procent ceny bytu či domu, už ne na celou nemovitost.

Doporučované