Hlavní obsah

Dukova novela proti sexuálnímu zneužívání narazila. Oběti se jí obávají, právníci před ní varují

Dukova novela proti sexuálnímu zneužívání narazila. Oběti se jí obávají, právníci před ní varují.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pro lepší ochranu dětských obětí sexuálního zneužívání navrhl kardinál Dominik Duka novelu trestního zákoníku. Ta by ale mohla přinést spíš zmatek, myslí si odborníci na trestní právo.

Článek

Sexuální zneužívání nezletilých opět hýbe katolickou církví, a to i v Česku. Před dvěma týdny se globálnímu problému věnoval sněm 190 nejvyšších církevních představitelů celého světa. Žádné závěry ale nepřinesl, podle obhájců obětí tak papež František promarnil šanci reformovat církev.

Domácí kritické hlasy popudilo ještě více vyjádření kardinála Dominika Duky, který mluvil o hysterii. Ta podle něj problém sexuálního zneužívání doprovází, protože provinilí kněží tvoří „promile“ z celého kléru. Později ale vysvětloval, že mluvil o jedné problematické kauze.

„Je to jenom kouřová clona. Nabízeli jsme mu, aby se sešel s oběťmi, ale to odmítl. Archivy otevřít také nechce,“ říká k tomu odvolaný církevní soudce Jan Rozek, s jehož iniciativou na pomoc obětem církev nesouhlasila.

Až na základě reportáže České televize, v níž promluvily údajné oběti, se věci pohnuly. Duka podal trestní oznámení na neznámé pachatele a navrhl novelu trestního zákoníku. Ta by měla rozšířit povinnost oznámit trestný čin v případě znásilnění, sexuálního nátlaku a pohlavního zneužití. Vše u mladistvých do 16 let.

„Podstatné je potrestat pachatele. Do dnešního dne nebyly panu kardinálovi předloženy věrohodné důkazy, že by došlo ke stovkám zneužití dětí, jak tvrdí pan Rozek a další. Pokud tomu tak je, pak je nutné mít takové nástroje práva, aby došlo vždy k potrestání,” vysvětluje advokát Ronald Němec, který novelu připravuje.

Podle odborníků na trestní právo ale takový krok nic nevyřeší a navíc přinese akorát zmatek.

„Novelizace trestního zákona ještě nikdy žádný problém nevyřešila,” oponuje Dukově iniciativě právník Prokop Beneš.

Podle advokáta z Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Lukáše Bohuslava je navíc novela značně nesystematická.

„Trestní zákoník s hranicí 16 let žádným způsobem nepracuje,“ popisuje Bohuslav. „Pokud bychom vůbec měli hovořit o tom, že rozšíříme skutkovou podstatu oznámení trestného činu, tak o to spíše bychom měli rozšířit skutkovou podstatu nepřekažení trestného činu, protože jistě je důležitější oznámit trestný čin, když vím, že se má stát, než že se stal,“ řekl.

„Je možné se bavit i o této novelizaci, ale upřímně, snad každý, kdo se hodnověrně dozví, že někdo připravuje znásilnění dítěte, jde na policii už dnes. K tomu nepotřebujete represivní právní normu,“ uvažuje Němec.

Lidé, kteří si prožili devastující zkušenost sexuálního zneužívání uvnitř církve ale přístupu kardinála Duky nerozumí. Rádi by od hlavy katolíků v Česku slyšeli slova porozumění a útěchy. Doufají také, že se jim někdy Duka omluví a že se církev k problému postaví čelem a zveřejní dosud utajované případy.

„Víte, co je snad nejtěžší? Přestat si myslet, že člověk je sám vlastně viníkem všeho,“ vysvětluje své pocity jedna z obětí. „Nechci už s nikým bojovat o prokázání toho, že mi někdo ublížil, a vynucovat si odpovědi a omluvy. Oni samozřejmě chtějí, aby oběti rezignovaly,“ dodává další člověk s podobnou zkušeností. Jména obou ponechává Seznam vzhledem k citlivosti případu v anonymitě.

Další lidé se obávají i třeba toho, že taková novela povede jen k zastrašení obětí. Němec ale vysvětluje, že na ty, kteří sexuální zneužívání zažili, rozhodně novela nemíří.

„Oběť nemá oznamovací povinnost. Tu nemá ani advokát či kněz při svátosti smíření. Avšak nelze připustit, aby osoby pracující v církvi, ale i jiné osoby mimo církev, věděly, že došlo ke zneužití dítěte – a nechaly si to pro sebe,“ upřesňuje Němec.

Kardinál Duka chce novelu trestního zákoníku připravit do 14 dní. Předložit by ji ve Sněmovně měl některý z poslanců.

Reklama

Doporučované