Hlavní obsah

Dva bratři čekají na popravu. Rodina nezná čas jejich smrti ani místo odpočinku

Svět bez obalu: V běloruském městě Čerykaŭ zabili dva bratři učitelku, protože chtěla nahlásit jejich sestru na sociální službu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V dubnu 2019 se v běloruském městečku Čerykaŭ odehrála tragédie. Po ostrém sporu tam dva bratři brutálně zabili učitelku. Dostali trest smrti.

Článek

Osmitisícové Čerykaŭ leží ve východním Bělorusku. Obyvatelé tohoto ospalého městečka zažili v dubnu 2019 šok. Dva bratři – Stanislau a Illia Kostseuovi – zavraždili učitelku, která bydlela v jejich sousedství. Její dům pak zapálili.

Na začátku tohoto roku proběhl s oběma bratry soud, dostali trest smrti. V době rozsudku bylo bratrům 18 a 20 let.

Sestra odsouzených se svěřila v rozhovoru s novináři RFE/RL: „Já ani nevěděla, že v Bělorusku máme pořád absolutní trest. Myslela jsem, že nejvyšší trest je doživotí. Soudce ještě ani neskončil se svým proslovem a lidé už začali tleskat.“

V rámci procesu se oba bratři k vraždě přiznali. Do sporu se svojí sousedkou se dostali poté, co chtěla nahlásit jejich sestru na sociální službu, že se nestará o svoje čtyři děti.

Opilí a naštvaní vnikli do jejího domu, kde jí brutálně zabili. Dům posléze zapálili, aby zakryli stopy. Oba byli zatčeni krátce po činu.

Matka odsouzených říká: „Toho rána mi zavolala dcera. Brečela a řekla mi, že naši chlapci zabili učitelku. Nemohla jsem tomu uvěřit. Byl to šok a omdlela jsem. Odnesly mě kolegyně. Já ani moje dcera jsme nemohly uvěřit, že by něco takového mohli udělat.“

Největším trestem pro rodinu je, že se nedozví, kdy budou Stanislau a Illia popraveni. Nedostanou ani informaci, kde je pochovají. Rodiny usmrcených dostávají pouze dopis, ve kterém jim je exekuce potvrzena.

Bělorusko je jedinou z evropských zemí, která pořád uplatňuje trest smrti. Podle Amnesty International byli v roce 2019 v této zemi popraveni tři lidé, v předchozím roce čtyři.

Exekuce se zde provádí kulkou do hlavy, tělo popraveného je pak pohřbeno na neznámém místě. V roce 1996 se v zemi konalo o trestu smrti referendum. Podle oficiálních výsledků se pro něj vyslovilo 80 % obyvatel. Od samostatnosti 1991 bylo v Bělorusku odsouzeno k trestu smrti okolo 400 lidí.

Amnesty International dále uvádí, že se celkově počet hrdelních trestů ve světě snížil v roce 2018 o 31 %, byť v některých zemích byl zaznamenán nárůst. Jsou mezi nimi Spojené státy, Japonsko a Bělorusko.

Matka se skrze reportáž obrátila s prosbou i na běloruského prezidenta: „Chtěla bych oslovit našeho ctihodného prezidenta Alexandra Lukašenka: Jsem matka, jejíž dva chlapci byli odsouzeni k smrti. Moc lituji toho, co udělali. Nechci to obhajovat. Ano, spáchali strašný čin, ale jako jejich matka vás pro ně prosím o milost.“

Prezident Lukašenko za posledních 20 let změnil trest smrti jen jedinému odsouzenému.

Reklama

Doporučované