Hlavní obsah

Dva dobrovolní hasiči zemřeli po výbuchu rodinného domu

Foto: ČTK

Hasiči zasahovali 15. září 2021 u výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku.

Reklama

aktualizováno •

Příčina neštěstí se vyšetřuje. Podle hasičů v domě vybuchl plyn.

Článek

Při dnešním výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli dva dobrovolní hasiči. Pro Českou televizi to uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Další lidé jsou zranění.

„V šesti mužích se vypravili na místo a došlo bohužel k výbuchu. Mohu potvrdit dvě osoby, které byly nalezeny bez známek života z řad dobrovolných hasičů. Další dva byli zraněni, dva vyvázli bez zranění a stále pomáhají v tom zásahu. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ řekl hejtman.

Nyní podle mluvčího generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolfa Kramáře na místě zasahuje 16 jednotek hasičů z několika krajů, USAR tým z Moravskoslezského kraje, jehož členové se specializují například na záchranu lidí ze zřícených budov. Sutiny prohledávají dva kynologové se psy. „Na místě je i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, protože došlo ke zranění několika osob včetně hasičů,“ řekl Kramář.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové vybuchl dům u hlavní silnice na trase mezi Kroměříží a Kyjovem na Hodonínsku okolo 12:30. Místo zůstává neprůjezdné. „Pokračují záchranné a likvidační práce. Hasiči prohledávají trosky domu. Policisté odklánějí provoz, jsou tady kriminalisté, jsou tady naši psychologové. Výbuch dům zcela zničil,“ řekla Kyšnerová.

Koryčany se nacházejí poblíž hranice Zlínského a Jihomoravského kraje. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaely Bothové na místě zasahoval vrtulník a několik sanitek. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka se k události odmítl vyjádřit. „V tuto chvíli neposkytujeme žádné informace,“ řekl mluvčí.

Neštěstí odmítla komentovat i koryčanská starostka Hana Jamborová (BEZPP). „Já se teď vyjadřovat nebudu, nezlobte se. Nemám k tomu teď prostor,“ řekla odpoledne starostka.

Reklama

Doporučované