Hlavní obsah

Dva kraje zřejmě čeká omezení pohybu. „Neuhlídáme to,“ varují politici

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve dvou krajích v Česku by od pátku mohlo dojít k omezení pohybu lidí. Týkat se má třeba Chebu. Místní politici ale upozorňují, že nemají šanci dodržování takového opatření uhlídat.

Článek

V Karlovarském a Královéhradeckém kraji jsou velké problémy s lůžkovou kapacitou nemocnic. Pacienti odtud musejí být převáženi do jiných regionů. Kritická situace má podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dopad i na dostupnost péče o jiné než covidové pacienty. Pro oba regiony proto vláda chystá krizová opatření.

„Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření nějaké části Česka se nechystá,“ řekl dnes Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu. Připravovaná opatření, jejichž detaily nechtěl popisovat, byla podle Hamáčka konzultována s příslušnými hejtmany.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ho o chystaných krocích informovala včera hlavní hygienička Jarmila Rážová. Sdělila mu, že v okresech Cheb a Sokolov dochází k masivní přenosu nákazy. Což je důvod pro krizové nařízení.

Má se týkat třeba kladení většího důrazu na nošení ochranných pomůcek na veřejnosti, v MHD, v obchodech, v práci nebo na veřejných prostranstvích. „Samozřejmě je možná i minimalizace kontaktu v rámci lidí v regionu a možného omezení mobility mezi těmito okresy. Byl jsem ujištěn, že to nebude zasahovat do dopravy cest zaměstnanců do práce, zajištění základních životních potřeb, případně návštěvy zdravotnických zařízení,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Kulhánek.

Hejtman: Kraj nemá dostatek lidí kvůli kontrole

Finální rozhodnutí bude ve čtvrtek na vládě. Na výsledek tak čekají i hejtmani. Krizové opatření má podle hejtmana Karlovarského kraje platit od pátku. Upozorňuje ale, že kraj nemá dostatek lidí, kteří by hlídali dodržování nových pravidel. „Pokud má dojít k omezení mobility obyvatelstva a vymahatelnosti takového opatření, pak to určitě nebudeme zvládat personálně sami v rámci kraje. Budeme muset požádat stát o personální posily,“ upozorňuje hejtman.

A co na chystaná opatření říkají přímo v Chebu? Místostarosta města Jiří Černý (Volba pro město Cheb) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že je nikdo předem neinformoval. Informace mají jen z médií a čekají na rozhodnutí vlády. Městu vadí, že se po týdnech volání o pomoc nenašla dlouhodobější strategie.

„Chápu, že omezení pohybu může být cesta. Ale nedovedu si to představit ve formě vládního pokynu, kdy by se opatření v podstatě blížilo například zákazu vycházení. Kdo to bude kontrolovat? Pořád jsme v rovině, že lidi přemlouváme,“ reagoval na plány vlády Černý.

Dalším krajem, kde má vláda zpřísnit opatření, je Královéhradecký. Uzavření okresu Trutnov, případně jiného regionu v kraji, ale prý není ve hře. Řekl to hejtman kraje Martin Červíček (ODS). „Rozhodně by se nemělo jednat o hermetické uzavření jakýchkoliv oblastí. Takhle to nevnímám. Myslím, že Ministerstvo zdravotnictví sice uvažuje o opatřeních, která by vedla ke snížení mobility v těchto regionech, ale nedotýkala se neúměrně života lidí, kteří v nich bydlí nebo pracují,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Martin Červíček.

Reklama

Doporučované