Hlavní obsah

Dva miliony. Nejvzácnější blok československých známek získal nového majitele

Blok známek Magyar Posta byl v neděli vydražen za dva miliony korun.

 

Reklama

Filatelista Ludvík Pytlíček prodal v aukci jedinečné známky Magyar Posta z roku 1919. Blok se dosud nikdy veřejně neprodával.

Článek

Bezesporu nejvzácnější část ze sbírky Ludvíka Pytlíčka (74) má od neděle nového majitele. Blok složený z devíti známek Magyar Posta se v Praze vydražil za dva miliony korun.

Původně maďarská známka s přetiskem Pošta československá 1919 se mezi sběrateli těší značné oblibě. Vyvolávací cena byla 1,5 milionu.

„Dvacetifillérová známka byla přetiskovaná normálně. Běžně má nápis Magyar Kir. Má stejnou hnědou barvu a obrázek ženců. Tady se ale omylem dostal název Magyar Posta, čímž vznikla tato jedna z nejdražších známek přetiskové edice," řekl Seznam Zprávám ředitel aukční síně Richard Burda.

Ludvík Pytlíček získal devítiblok jako mimořádnou akvizici pro svou fenomenální sbírku od významného pražského obchodníka a byl jejím prvním veřejně známým majitelem.

Magyar Posta není zdaleka jediný unikát Pytlíčkovy sbírky. „Je to největší sbírka, jaká tady u nás zatím ze známek Československa byla vytvořená. Obsahuje několik rarit, které nejsou v žádné jiné sbírce," dodal Burda.

Aukční síň bude letos dražit celou Pytlíčkovu sbírku s pěti tisíci listy, kterou zahraniční pojišťovny ocenily na víc než 100 milionů korun. Podle Burdy se hodnota sbírky nedá dopředu odhadnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované