Hlavní obsah
Online

Útok na synagogu v Halle, jediný pachatel byl dopaden

Dva mrtví po střelbě v německém Halle. Střelce ukázala MDR aktuell.

Reklama

aktualizováno •

Po střelbě ve východoněmeckém Halle ve čtvrti Paulus zůstali nejméně dva mrtví a dva zranění. Stalo se tak v blízkosti synagogy během důležitého židovského svátku Jom kipur. Policie však stále nepotvrdila, že je útok spojený s antisemitismem.

Článek

Pachatelé jsou podle zpráv v německých médiích na útěku autem. Policie po nich pátrá.

Podle deníku Bild pachatelé také hodili granát na židovský hřbitov. Policie vyzvala obyvatele města, aby nevycházeli ze svých domovů.

Policie potvrdila první zatčení v souvislosti s případem, zatím se neví žádné podrobnosti.

Zatím blíže nespecifikovaný útok se stal v den jednoho z největších židovských svátků Jom kipur. V Halle je poměrně velká židovská komunita tvořená převážně židy z bývalého Sovětského svazu, říká pro Bild člověk, který ve městě žil a studoval. Ve městě je podle něj také neobyčejně aktivní neonacistická scéna.

Sledujeme online.

  • Útok odsoudil premiér Babiš

    „Děsí mě to, že tento útok byl pravděpodobně rasově motivovaný,“ dodal premiér.

  • Spiegel: Pachatelem útoků v Halle byl německý antisemita

    Pachatelem dnešních útoků ve východoněmeckém Halle, které si vyžádaly dva životy, je podle informací magazínu Spiegel sedmadvacetiletý Němec Stephan B. Motivem jeho násilných činů byly podle všeho antisemitismus a pravicový extremismus. Policie tak usuzuje na základě videa, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a „arabáče“.

    Právě židovská synagoga se stala terčem jednoho z jeho útoků, dalším pak rychlé občerstvení s kebabem, které v Německu často provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny. Server Spiegel Online také uvedl, že Stephan B. je ze Saska-Anhaltska, tedy spolkové země, v níž se Halle nachází. Policii dosud nebyl známý.

  • Pachatel byl dopaden, lidé opět mohou do ulic

    Viníka střelby dopadli policisté v odpoledních hodinách po nehodě na silnici B91. Pachatel byl nakonec jen jeden, a nikoliv dva, jak se němečtí policisté původně domnívali, píše server Bild.de. Podle informací serveru Spiegel.de jde o 27letého Stephana B. Vyšetřovatelé nyní zkoumají video, které vrah zřejmě pomocí kamery na přilbě zaznamenal.

    Omezení v Halle se uvolňují, lidé opět mohou do ulic. Blokování hlavní stanice Halle bylo zrušeno. Dálkové vlaky a regionální spoje opět fungují, dále ale dochází ke zpožděním. Celkové obnovení provozu bude nějakou dobu trvat, uvedla podle serveru Spiegel.de mluvčí železnice.

  • Útočníci u synagogy nastražili domácí výbušniny

    Podle informací, které od bezpečnostních složek získal Bild.de, útočníci k synagoze umístili i doma vyrobené výbušniny.

  • Politici vyjadřují nad situací lítost

    „Jsem hluboce dotčena dnešní střelbou v Halle, která se stala během svátku Jom kipur, nejsvatějšího dne židovské tradice. Musíme být ostražití a bojovat proti jakýmkoli formám antisemitismu v naší společnosti. Myslím na rodiny obětí a židovské komunity,“ napsala na Twitter budoucí místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

    Na tragédii v Halle reagovala řada politiků, kteří činy tvrdě odsoudili. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert hovořil o strašných zprávách a vyjádřil smutek za dvojici obětí. Český prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopise adresovaném prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi vyjádřil znepokojení a úzkost nad rostoucím antisemitismem, se kterým se v dnešní době potýká celá Evropa.

  • Útok byl mířený přímo na synagogu, dokazují záběry bezpečnostní kamery

    Podle předsedy Židovské obce v Halle Maxe Privorozkého viděli návštěvníci napadené synagogy těžce ozbrojeného útočníka s přilbou na záběrech bezpečnostní kamery. Jak Privorozki řekl pro Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten, příslušníci židovské komunity ve východoněmeckém městě dokázali vstupní prostor zabarikádovat tak důkladně, že se pachatel dovnitř nedostal.

    Věřící byli nicméně v šoku a sledovali, jak se útočník pokoušel rozstřílet dveře synagogy i židovského hřbitova.

  • Jeden viník je po nehodě v nemocnici, druhý stále utíká

    Jeden z útočníků je po dopravní nehodě, při které se čelně srazil s kamionem, ve vážném stavu v nemocnici a podstupuje operaci. Druhý útočník je stále na útěku.

  • Věřící uvězněni v synagoze jsou v bezpečí

    Osmdesát lidí, kteří zůstali po útoku uvěznění v synagoze, se po několika hodinách dostali do bezpečí.

  • Větší kontroly na Letišti Václava Havla i v okolí židovských objektů, říká PČR

    Tisková mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová pro Seznam Zprávy poskytla vyjádření k přijatým bezpečnostním opatřením na území České republiky.

    „Policie České republiky přijala adekvátní opatření, kdy policisté budou ve zvýšené míře provádět kontroly v okolí židovských objektů či Letiště Václava Havla. Opatření budou probíhat po nezbytně nutnou dobu,“ sdělila Seznamu Hana Rubášová. Zrušení nebo změnu opatření může podle ní ovlivnit několik faktorů, jedním z nich je třeba dopadení pachatele.

    V České republice stále platí první stupeň ohrožení terorismem, což znamená zvýšenou ochranu měkkých cílů, jako jsou náměstí a nákupní centra. Zvýšený výskyt policistů v okolí židovských objektů a na letišti je nařízení v reakci na útok v Německu.

  • Útočník na útěku se čelně srazil s kamionem

    Pachatel se na silnici B91 čelně srazil s kamionem. Podle informací Bild.de měl mít v kufru auta více střelných zbraní.

  • Jedním z pachatelů je Němec, píše Bild.de

    Server Bild.de přišel s informací, že jedním z viníků střelby je Němec. Zda se jedná o zatčeného, zatím není jasné.

  • Německá města zvyšují ochranu synagog

    Další německá města jako je Lipsko, Drážďany, Berlín nebo Frankfurt nad Mohanem zesilují policejní ochranu synagog.

    „Přestože přesná fakta případu stále nejsou jasná, požádal jsem berlínskou policii o okamžité zvýšení ochrany pro židovské instituce v našem městě. V současné době tato opatření provádíme po dohodě s židovskými komunitami,“ řekl berlínský senátor Andreas Geisel.

  • Večerní oslavy se rušit nejspíš nebudou

    Lipsko zatím nepočítá s tím, že by kvůli situaci zrušilo večerní oslavu 30. výročí rozsáhlé demonstrace proti komunistickému východoněmeckému režimu, které se mají zúčastnit desetitisíce lidí. „Na dnešním festivalu světla nepřijímáme žádná další bezpečnostní opatření, ale jen posílíme naše jednotky,“ řekl mluvčí policie Lipska.

  • Fakultní nemocnice v Halle hlásí dvě střelná zranění

    Podle informace Bild.de byli do Fakultní nemocnice v Halle přijati dva lidé se střelným zraněním. Jeden z poraněných momentálně podstupuje operaci, o druhém nejsou k dispozici žádné informace.

    Ke dvěma mrtvým tak přibývají další dva zranění. Nemocnice kvůli naléhavé události povolala do služby více lékařů a vyčlenila tři operační sály.

  • Policie potvrdila, že v Halle zemřeli jeden muž a jedna žena

    Policejní mluvčí agentuře AFP potvrdila, že při útoku ve východoněmeckém Halle zemřeli jedna žena a jeden muž. Žena zemřela na Humboldtově ulici u židovského hřbitova. Muž byl pak zastřelen v podniku rychlého občerstvení.

  • Místní protiteroristické jednotky se spojují ke spolupráci

    Podle vyjádření saské policie pro Bild.de se spojují protiteroristické jednotky „lebEl“ (život ohrožující operační situace) z Chemnitzu, Drážďan, Görlitzu a Zwickau v Lipsku.

  • Zvýšená ostraha pro drážďanskou synagogu

    V Drážďanech, hlavním městě Saska, posílily ochranu místní synagogy policejní týmy.

  • Pachatelé mohou být schovaní ve vesnici odříznuté od světa

    Podle Bild.de se množství policejních jednotek stáhlo do Wiedersdorfu východně od Halle. Vesnice je podle dostupných informací zcela odříznutá od světa. Bild spekuluje o tom, že se tam možná zabarikádoval pachatel nebo pachatelé útoku před synagogou. Policie to ale zatím nepotvrdila.

  • Jeden z útočníků střílel do tureckého podniku rychlého občerstvení

    Podle svědka začal jeden z útočníků v Halle střílet do tureckého podniku rychlého občerstvení. Jak řekl televizi NTV, v tu chvíli se sám nacházel uvnitř restaurace. Útočník prý nejprve hodil z ulice předmět podobný granátu, který se odrazil od rámu výlohy a explodoval na chodníku.

  • Osmdesát lidí je nyní uvězněno v synagoze

    Podle magazínu Spiegel se útočníci pokusili dostat do synagogy ve městě Halle, ale nepodařilo se jim to. Nyní je v ní až 80 lidí. Židé právě nyní slaví svůj svátek Jom kipur.

Reklama

Hlavní zprávy