Hlavní obsah

Dva političtí průšviháři v době koronaviru. Posty si zatím udrží

Foto: Profimedia.cz

Pode premiéra není na odvolání ministra zdravotnictví vhodná doba. A středočeská hejtmanka (vpravo od Babiše) má zase v krajské koalici pevnou pozici.

Reklama

Středočeská hejtmanka poradila záchranářům, ať nepanikaří kvůli nedostatku respirátorů - a hned třináct jich skončilo v karanténě. Ministra zase kritizují v krajích, že stále nemají dost ochranných pomůcek pro nemocnice.

Článek

V sobotu už byli v Pardubickém kraji nachystaní na dodávku slíbených 26 tisíc respirátorů od Ministerstva zdravotnictví. Ze skladů se měly okamžitě rozvézt například do nemocnic a na záchranky.

Jenže se na poslední chvíli ukázalo, že ministerstvo tolik respirátorů nemá – a tak počet ochranných pomůcek určených krajům snížilo o dvacet procent.

A to už rozzlobilo pardubického hejtmana Martina Netolického z ČSSD. Prohlásil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch byl měl z funkce okamžitě odejít. Protože vyhrocenou krizi způsobenou koronavirem nezvládá.

„Nechali jsme už v únoru šít roušky, školy vyrábí dezinfekci, zavážíme, co je k dispozici. Namísto podpory se nám dostávají různé informace a hlavně se pořád mění,“ postěžoval si hejtman Netolický.

„Potřebujeme centrální koordinaci a zcela jasný a čitelný systém zásobování bez experimentů,“ přidal se královéhradecký hejtman Jiří Štěpán.

Nedá se však čekat, že by ke změně na ministerstvu došlo v době, kdy počet nakažených stále roste, nemocnice se připravují na nápor lidí s vážnými problémy a do toho se úřad stále snaží nakupovat další a další nedostatkové roušky a respirátory, kde se dá.

Ostatně i premiér Babiš hned reagoval, že na Vojtěchovu výměnu teď není čas. Hejtman Netolický sice navrhuje na místo ministra současného náměstka, epidemiologa Romana Prymulu, ten se ale teď zdá být nepostradatelným šéfem vládního krizového štábu.

Jak je připravena nemocnice v Motole, se podívejte v galerii:

+7

„Dejte tam radši Prymulu”

Na Vojtěcha jsou rozzlobení samozřejmě i šéfové nemocnic, jimž ministerstvo nejprve koncem února nakázalo, ať si zajistí na čtyři měsíce dopředu zásoby ochranných prostředků (v té době už však celosvětově zájem rostl a bylo těžké je pořídit). A pak společně s premiérem Andrejem Babišem, který vystupoval jako hlavní postava boje proti epidemii a manažer vládních opatření, zase lékaře ujistili, že respirátory, roušky a dezinfekci zařídí centrálně.

Nestalo se – a pomohla až dodávka z Číny dojednaná lidmi z Hradu a ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Server Info.cz navíc spočítal, že Hamáčkovo vnitro dokázalo nakoupit téměř 87 milionů ochranných pomůcek, které zamířily nebo míří do Česka. Ministerstvo zdravotnictví jich pořídilo 610 tisíc, přičemž v některých ohledech naprosto zaostává.

Zatímco vnitro sehnalo 77 milionů roušek, zdravotnictví 382 tisíc. A zdravotnictví je také závislé na jeho testovacích sadách. Hamáčkovo ministerstvo jich nakoupilo 550 tisíc, Ministerstvo zdravotnictví jen 450 kusů.

Hejtmanům a starostům se dobře neposlouchaly ani Vojtěchovy výroky v televizi DVTV. O víkendu řekl, že letošní školní rok je už možná ztracený. „Vyjádření pana ministra o tom, že škola začne v září, tomu nasadila korunu. Výborné uklidnění veřejnosti,“ poznamenal ironicky hejtman Netolický.

Záchranáři čistí, naštěstí pro hejtmanku

Další kritizovanou političkou ANO je středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Seznam Zprávy přinesly minulý týden svědectví pracovnice středočeské záchranky, která popsala, jak málo mají ochranných prostředků. Narozdíl od Prahy, kde už posádky k žádným pacientům nevyjíždějí bez speciálního obleku a respirátorů. Vedení záchranky reagovalo, že záchranářka Veronika Brožová tím porušila „pracovní kázeň“ a že z toho může mít problémy.

A hejtmanka Pokorná Jermanová prohlásila, že záchranáři zbytečně panikaří. Každá posádka má prý na každý den zajištěnou ochranu.

Jenže hned v sobotu skončilo v karanténě třináct záchranářů včetně jejich ředitele – protože se ukázalo, že záchranka odvážela člověka s pozitivním testem na koronavirus. O to víc pak vynikla hejtmančina slovo o tom, že záchranáři nemusejí panikařit.

„Na nedostatek vašich manažerských schopností jsme si už bohužel zvykli. Na nedostatek empatie k záchranářům, kteří denně nasazují své životy, si zvyknout nehodlám,“ píše nyní v otevřeném dopisu hejtmance Jan Jakob, krajský zastupitel za TOP 09 a starosta Roztok u Prahy.

V neděli ale hejtmanka oznámila, že testy všech záchranářů jsou negativní, přesto většina z nich pro jistotu zůstane ještě 14 dní doma. Než i druhý test potvrdí, že koronavirus nemají.

Na rozdíl od ministra Vojtěcha, jehož kariéru může ze dne na den přerušit premiér Babiš, má hejtmanka Pokorná Jermanová svou pozici jistou. Středočeské zastupitelstvo vede pevná koalice ANO, ČSSD a komunistů. A neotřásly s ní ani aféry se zakázkami na opravy silnic, hejtmančino služební auto pro manžela nebo pochybně vyplacené miliony na poradenské smlouvy.

Reklama

Doporučované