Hlavní obsah

Co se dělo s EET, byla zatím jen předehra, varují experti. Největší riziko je únik dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Dva týdny ostrého provozu EET. Studio Seznam zprávy s ředitelem finanční správy (GFŘ) a dalšími experty

 

Prvních čtrnáct dní zkušeností s provozem elektronické evidence tržeb. Systém funguje, i když zažil první výpadek. Úředníci se chystají na kontroly, podnikatelé v maloobchodě a velkoobchodě na březnové připojení do EET.

Článek

Dva týdny po spuštění ostrého startu elektronické evidence tržeb přichází první varování, že teprve v březnu - až se do systému zapojí po restauracích a hotelech také maloobchod a velkoobchod - se ukáže, kde jsou úzká místa Babišova nejviditelnějšího projektu.

V živém studiu Seznam Zprávy (záznam si pusťte ve videu nahoře) v obsáhlém rozhovoru ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček vysvětloval, jak se stát připravuje na druhou vlnu EET.

Další hosté - podnikatel a novinář Patrick Zandl a bezpečnostní expert Jiří Bartoš - varovali především před tím, jak jsou zabezpečená data nasbíraná v EET. "Jako první neselže technika, ale člověk. Byly nasazeny poměrně drakonické tresty pro podnikatele, pokud nedodají data do EET, ale skoro žádné pro úředníky, pokud jim data uniknou ven. A to se v Česku stává běžně. Hodně lidí má nyní velmi snadno a rychle získatelný přehled o cenných údajích z mnoha firem," řekl ve studiu Zandl (ve videu v čase od 25:20).

EET má za sebou po dvou týdnech relativně bezproblémový náběh. Ale zatím se zapojilo jen 40 tisíc podnikatelů, v další vlně jich bude asi 200 tisíc.

Podle ředitele GFŘ Martina Janečka bylo na přípravu EET času velmi málo a úředníci pracovali pod tlakem. Vše nakonec podle šéfa Finanční správy zvládli a EET funguje bez zbytečných problémů.

Obavy z druhé vlny

Podnikatelé v maloobchodu a velkoobchodu se zapojí do EET od prvního března. "Celá nepřipravenost státní správy je asi nejvíce viditelná u eshopů. Ani v polovině prosince nevím, jaké ty podmínky finálně budou. Jestli se to třeba nezruší, jestli se peníze, které se dají do přípravy na napojení do EET, nepřijdou vniveč," říká Zandl.

Doporučované