Hlavní obsah

Dvanáct balíčků s výbušninami pro demokraty, média i filantropy. Americká FBI zatím zatkla jednoho muže, vyšetřování pokračuje

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ani jedno výbušné zařízení neexplodovalo. Podle bezpečnostních analytiků má primitivní konstrukce výbušnin spíše šířit strach, ne zabíjet, napsala agentura Reuters.

Článek

Spojené státy hledají osobu, která stojí za více než deseti rozeslanými balíčky obsahujícími trubkové bomby. V souvislosti se zásilkami byl zatčen na jihu Floridy šestapadesátiletý Cesar Sayoc, muž s kriminální minulostí. Informovala o tom britská televize Sky News.

Sayoc, kterého bezpečnostní složky dopadly podle shodujících se vzorků DNA, je obviněn z pěti trestných činů. Mimo jiné z rozesílání výbušnin a vyhrožování exprezidentovi. Obviněný žije ve floridském městě Aventura, má vazby na New York a je registrovaný jako republikán. Na kontě má Sayoc několik záznamů v trestním rejstříku – některé se nápadně podobají současným obviněním.

V roce 2002 byl zatčen za vyhrožování bombovým útokem v okresu Miama-Dade a dostal na rok podmínku. Několik záznamů si Sayoc nese i z devadesátých let, například za krádež či vyhrožování.

V roce 2012, kdy žil se svou matkou, vyhlásil obviněný bankrot. V osmdesátých letech strávil tři semestry na Brevard College v Severní Karolíně. Univerzitu ale nedokončil.

Výbušná zařízení měla šířit strach, shodují se bezpečnostní analytici

Některé ze zásilek, které obdrželi převážně představitelé či podporovatelé Demokratické strany včetně bývalého prezidenta Baracka Obamy, byly odeslány z Floridy. To alespoň uvedla pro televizi Fox News ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

Týmy pyrotechniků a vyšetřovatelů prohledaly v Opa-locka budovu, kde se třídí pošta. Na místě byli podle prohlášení floridské policie i psi. Experti upozorňují, že nedošlo k výbuchu ani jednoho ze zařízení – výbušniny ani nebyly sestavy tak, aby po otevření zásilky explodovaly. Podle listu The New York Times odborníci zjišťují, zda trhavina obsažená v balíčcích vůbec mohla vybuchnout.

Podle bezpečnostních analytiků měla primitivní konstrukce spíše šířit strach, ne zabíjet, napsala agentura Reuters. Dvanáctý příjemce balíčku s trhavinou, bývalý šéf amerických tajných služeb z dob Baracka Obama James Clapper, balíčky označil jako jasný domácí terorismus. Tedy takový, kdy se teroristického činu proti obyvatelům dané země dopustí její občan.

Zásilka přišla Obamovi do Washingtonu i CNN do New Yorku

Balíčky s výbušninou pachatel adresoval zejména odpůrcům současného amerického prezidenta Donalda Trumpa a představitelům či podporovatelům Demokratické strany. Jako první dostal zásilku v pondělí miliardář a filantrop s vazbami na demokraty George Soros, ve středu ji dostala bývalá kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová. Oběma balíček přišel na adresu ve státě New York. Podezřelý balíček byl odeslán i bývalému prezidentovi Baracku Obamovi do jeho domu ve Washingtonu.

Ve středu přišel balíček i do kanceláře televize CNN v New Yorku, adresován byl bývalému řediteli CIA Johnu Brennanovi. Brennan se přitom jako expert na národní bezpečnost a tajné služby objevuje na obrazovkách televizních stanic NBC News a MSNBC. Téhož dne se objevila i zásilka adresovaná bývalému ministrovi spravedlnosti Ericu Holderovi, tu ale doručili do kanceláře kongresmanky Debbie Wasserman–Schultzové, informovala Sky News. Právě Wasserman–Schultzová je na několika balíčcích uvedena jako odesílatel, pokaždé však s hrubkou ve jméně.

Dva balíčky s výbušninou měly ve středu přijít i kongresmance Maxine Watersové. Jeden byl objeven v Los Angeles v Kalifornii, druhý byl na její jméno doručen ve městě Capitol Heights ve státě Maryland.

Ve čtvrtek došla zásilka s výbušninou i herci Robertu De Nirovi do jeho restaurace v New Yorku. Stejný balík se našel i na poště v New Castlu ve státě Delaware – adresovaný byl bývalému viceprezidentovi Joe Bidenovi. Toho dne se v Delaware objevil další balíček, taktéž určený pro Bidena.

Balík s potenciální bombou přišel v pátek zmiňovanému Johnu Clapperovi, bývalému šéfovi amerických tajných služeb, a senátorovi Corymu Bookerovi.

Pachatel napsal jméno adresáta i příjemců s chybami

Server NBC uvedl, že se pachatel v několika případech dopustil chyb ve jménech příjemců i v adresách. Bývalému řediteli CIA John Brennanovi pachatel napsal jméno Brenan. Podle Business Insider, který viděl fotografie balíčků udělal pachatel chybu i v příjmení Debbie Wasserman-Schultzové, to bylo nesprávně napsáno jako „Shultz“, v případě jejího balíčku pak napsal místo Florida „Florids“.

Tajné služby se soustředí zejména na balíčky, které byly doručeny do domů bývalé kandidátky na funkci americké prezidentky Hillary a bývalého prezidenta Spojených států Billa Clintonových, bývalého prezidenta Spojených států Baracka Obamy, filantropa a miliardáře George Sorose, bývalého šéfa CIA Johna Brennana a balíček, který byl určen pro bývalého ministra spravedlnosti Erica Himptona Holdera.

Mainstreamová média mohou za zlobu ve společnosti, napsal Trump na Twitter

Příjemci mají evidentní společné rysy – patří do tábora Demokratické strany, zároveň i mezi odpůrce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Právě šéf Bílého domu své oponenty a některá média v minulosti hojně kritizoval. O médiích mluví Trump často ve spojitosti s „fake news”, některé reportéry potom označuje jako „nepřátele lidu". Podle Trumpa jsou média odpovědná za hořkost, která prostupuje celou zemí.

S takovou rétorikou Trump pokračoval i v tomto týdnu, kdy přišly několika čelním představitelům opozičních demokratů a médiím balíčky s bombami. Naposledy vinil média z hněvu, který podle něj hýbe společností, ve čtvrtek. Tedy den poté, co zásilku s výbušninou obdržela CNN. „Velká část zloby, kterou vidíme v naší společnosti, je způsobena nepravdivým a nepřesným podáváním zpráv mainstreamovými médii, které nazývám fake news. Nedá se popsat, jak zlá a nenávistná jsou. Mainstreamová média musí napravit své činy, rychle!,” napsal Trump na Twitter.

Jeden z příjemců takového balíčku, bývalý šéf CIA John Brennan, se proti Trumpovým výrokům ohradil. „Podívejte se do zrcadla. Vaše pobuřující rétorika, urážky, lži a podporování fyzického násilí jsou hanebné,“ napsal Brennan na Twitter. „Napravte své činy…snažte se chovat jako prezident. Američané si zaslouží mnohem více.”

Reklama

Související témata:

Doporučované