Hlavní obsah

Dvanáctileté dívce při veřejném coming outu v kostele vypnuli mikrofon

Savannah se k proslovu rozhodla letos v lednu, bylo jí tehdy dvanáct let. Chtěla, aby byl perfektní.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Dívka z Utahu, jejíž celá rodina se hlasí k největší moronské církvi, se rozhodla veřejně oznámit svoji lesbickou orientaci v kostele. V půlce proslovu jí vypnuly mikrofon.

Článek

Savannah je dospívající dívka, která v červnu 2016 svým rodičům oznámila, že je lesba. „Dobře, miluji tě a budu tě podporovat bez ohledu na to, co uděláš,” řekla jí její matka Heather. Savannah se na základě pochopení rodičů a svých přátel rozhodla, že podstoupí veřejný coming out v kostele. Tehdy jí bylo dvanáct let, své třinácté narozeniny oslavila 21. června.

Celá rodina je členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, největší z mormonských církví. Oficiální politika církve vítá homosexuály a tvrdí, že není problém, aby byl někdo mormonem a zároveň homosexuálem. Rodina Savannah byla i tak z jejího rozhodnutí rozpačitá. Procházela tak s dívkou její projev, který připravovala od ledna do května. Všichni se snažili, aby byl v souladu s postoji církve.

Foto: Archiv rodiny/NewNameNoah

Savanah se věnuje hře na housle. Své třinácté narozeniny oslavila 21. června.

Savannah chtěla svou řečí dodat odvahu ostatním lidem stejné orientace. Říkala, že si nemyslí, že je hříšná jen proto, že je lesba a že ji bůh miluje takovou, jaká je. V půlce proslovu však mikrofon, do kterého dívka mluvila, přestal fungovat. „Myslela jsem, že se rozbil. Tak jsem se otočila na jednoho člena církve a on mi řekl, abych se posadila,” řekla Savannah pro CNN.

Církev nevysvětlila, proč dívce mikrofon vypnula. Ani po opakovaných dotazech novinářů, kteří podotýkají, že na svých webových stránkách otevřeně vyzývá mormony-homosexuály, aby se o svůj příběh veřejně podělili.

Reklama

Související témata:

Doporučované