Hlavní obsah

Dvanáctiletý kapitán vytvořil světový rekord. Lamanšský průliv proplul za méně než 15 hodin

Mladý kapitán překonal Lamanšský průliv za méně než 15 hodin.Video: Reuters

 

Reklama

Dvanáctiletý francouzský kapitán Tom Gordon přeplul Lamanšský průliv na své malé plachetnici za méně než 15 hodin, a vytvořil tak nový světový rekord. V průběhu plavby se potýkal s mořskou nemocí.

Článek

Ve věku pouhých dvanácti let překonal Tom Gordon téměř 100 kilometrů dlouhou trasu napříč Lamanšským průlivem. Cestu francouzský chlapec navíc zvládl za méně než 15 hodin a vytvořil nový světový rekord. Na své malé plachetnici Optimist plul průměrnou rychlostí přes 7,5 kilometru za hodinu.

Plavbu mladík započal na anglickém ostrově Wight a do cíle v severofrancouzském Cherbourgu dorazil přesně za 14 hodin a 20 minut. O 36 minut tak překonal rekord Violette Dorangeové z roku 2016, které tehdy bylo 15 let. Mladý námořník s plachtěním začal už v 8 letech a v minulosti se umístil na různých soutěžích ve Francii.

Cestu přes Lamanšský průliv Tom absolvoval společně se svým otcem, který plul na lodi před ním. Chlapec se v průběhu cesty musel potýkat s mořskou nemocí a chtěl plavbu po pěti hodinách vzdát. Právě jeho otec ho ale přesvědčil, aby cestu dokončil. V cíli čekala na nového rekordmana i chlapcova matka. „Jsem na něj hrdá,“ řekla a dodala, že je Tom „tvrdohlavý, ambiciózní a vytrvalý“.

Reklama

Doporučované