Hlavní obsah

Dvě mouchy jednou ranou. Repelenty zřejmě chrání i před koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zejména v letních dnech hojně využívané repelenty proti hmyzu by brzy mohly najít nové, neméně záslužné uplatnění. Podle prvních výsledků britské studie jedna z látek využívaných k výrobě repelentů ničí koronavirové kmeny.

Článek

Repelenty obsahují látky, které mohou chránit nejen před dotěrným hmyzem, ale také před jistým kmenem koronaviru způsobujícím onemocnění covid-19. Uvádí to první závěry bádání britského výzkumného ústavu, konkrétně vědců z Obranné vědecké a technologické laboratoře (DSTL).

Nedílnou součástí britských armádních složek se staly repelenty proti hmyzu, jejichž účinné látce s názvem citriodiol vědci připisují schopnost další ochrany před covidem. Citriodiol už dříve prokázal schopnost ničit jiné typy koronavirů.

Vědecké týmy se pustily do nového výzkumu zaměřeného tentokrát na typ koronaviru, který lidstvo v současnosti trápí nejvíce. Během středy se tak na veřejnost postupně dostávají první závěry studie, jejíž výsledky dychtivě očekává nejen společnost vyrábějící citriodiol. Výkonná ředitelka Citrefine International Ltd už v dubnu prohlásila, že by v případě kladného výsledku rádi rozjeli spolupráci na boji proti covidu s britskou vládou. „Existuje vysoká šance, že by látka mohla proti tomuto viru fungovat, ale samozřejmě musí být nejdřív důkladně testována,“ řekla tehdy.

Repelent proti hmyzu sám o sobě není dostatečnou ochranou a členové armády jej používají jako další vrstvu mezi nimi a nebezpečím nákazy, spolu s obličejovými maskami, mytím rukou a dalšími zavedenými hygienickými postupy.

Citriodiol se vyrábí z oleje z listů a větviček stromu eukalyptus citriodora, v Česku známého jako blahovičník citroníkový. Látku využívají repelenty několika značek, například přírodní sprej Mosi Guard. Z dosavadních zjištění vyplývá, že repelenty mohou mít vůči koronaviru ničivé účinky pouze v případě, že obsahují citriodiol, ale nikoli diethyltoluamid (DEET), který bývá nejčastější složkou ve sprejích odpuzujících hmyz.

Britské ozbrojené složky tak již mají zásoby těch správných typů repelentů a usoudily, že tento pokus bez vedlejších nepříznivých účinků mohou bez obav odzkoušet samy.

Reklama

Související témata:

Doporučované