Hlavní obsah

Dvě pětiny Američanů by odešly z práce, pokud jim firma zakáže home office

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na 39 procent Američanů by zvažovalo opustit svoje zaměstnání, pokud by jim šéf zcela zakázal využívat home office, vychází z průzkumu. Část firem, například JPMorgan, však home office nechce považovat za novou normu.

Článek

Podle průzkumů se práce z domova některým zaměstnancům v USA zalíbila natolik, že raději dají výpověď, než aby se vrátili na plný úvazek do kanceláře. Zaměstnavatelé, včetně těch v tuzemsku, na zvýšenou poptávku reagují, a home office se tak stává běžnou součástí pracovního života.

Z tisícovky dotazovaných Američanů 39 procent uvedlo, že by zvažovali odchod ze zaměstnání, kdyby jejich šéfové už nadále nebyli vstřícní, pokud jde o možnost pracovat z pohodlí domova.

Téměř polovina ze zaměstnanců, kteří uvedli, že by si nejspíše hledali nové místo, byli mileniálové a generace Z – tedy lidé narození po roce 1980. O výsledcích květnového průzkumu společnosti Morning Consult informovala agentura Bloomberg.

Jelikož s lepší pandemickou situací se do kanceláří začíná vracet větší množství personálu, mnoho globálních společností zavádí hybridní model práce. Finanční giganti, kteří byli známí svou přísnou pracovní kulturou, nyní přijímají flexibilnější podmínky.

Někteří z nich se rozhodli přetvořit pracoviště tak, aby umožňovalo více spolupráce, a samostatné úkoly nechávají pro práci na dálku. Jiní dokonce plánují kancelářské prostory zcela zrušit.

Ne všechny firmy jsou přívětivé

Část firem, jako například JPMorgan, však myšlenka práce na dálku nepřesvědčila a chce, aby většina jejich zaměstnanců byla v kanceláři. Jamie Dimon, generální ředitel společnosti, 4. května prohlásil, že práce na dálku „není funkční pro mladé lidi a ty, kteří chtějí pracovat ve vysokém tempu“.

Partner poradenské společnosti Theta Global Advisors Chris Biggs uvedl, že zaměstnavatelé musí s návratem lidí do kanceláří také „vnímat jejich duševní zdraví“.

„Těm, kteří nechtějí chodit do kanceláře, by mohli způsobit velké nepříjemnosti,“ řekl Biggs a dodal, že zaměstnavatelé by neměli nutit personál k povinné práci v kanceláři.

Společnost FlexJobs v dubnu zveřejnila výsledky průzkumu mezi 2100 lidmi, kteří během pandemie pracovali na dálku. Skoro 60 procent z nich by si „rozhodně“ hledalo nové místo, pokud by v home office nemohli dále pokračovat. S prací v kanceláři na plný úvazek souhlasila pouze dvě procenta respondentů.

Podle průzkumu lidé řadí k hlavním výhodám práce na dálku úsporu nákladů spojených s dojížděním do kanceláře. Více než třetina dotázaných uvedla, že díky práci z domova ušetří nejméně 5 tisíc dolarů ročně (v přepočtu sto tisíc korun).

Home office ale není populární pouze ve Spojených státech. Také čeští zaměstnanci si na nový způsob práce rychle zvykli a zdá se, že jim velmi vyhovuje. Podle průzkumu agentury Hays jej v současnosti využívá 37 procent pracovníků, zatímco před pandemií to byla pouhá 4 procenta.

Firmy se proto připravují na nový, flexibilnější pracovní rozvrh. Data z průzkumu ukazují, že zhruba polovina respondentů by si práci z domova přála dvakrát až třikrát týdně. Alespoň jeden pracovní den by v Česku preferovalo 19 procent zaměstnanců.

Reklama

Doporučované