Hlavní obsah

Dvě školy z Brna se dočasně přestěhují do budovy v Jánské ulici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do prázdných prostor bývalé Střední školy Charbulova v Jánské ulici v Brně se v příštím školním roce dočasně přestěhují dvě školy.

Článek

Týká se to Střední zdravotnické školy Evangelické akademie, která opravuje své budovy, a Střední odborné školy EDUCAnet Brno. V tiskové zprávě to uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) město zvažuje do budoucna využití objektu například pro zdravotnické nebo kulturní služby.

Pronájem oběma školám schválili radní. „Je to krátkodobé řešení. Do budoucna uvažujeme, jak dům zapsaný jako kulturní památku využijeme. Nový územní plán rozšíří možnosti. Zatímco teď je budova určená pro školství, nově bude moct nabízet třeba zdravotnické nebo kulturní služby a sídlit by tu mohla i veřejná správa,“ uvedla Vaňková.

Oběma středním školám možnost využít prostory jen na dobu určitou vyhovuje. Střední zdravotnická škola Evangelické akademie sídlí běžně v Šimáčkově ulici, ale budovu rekonstruuje. Také Střední odborná škola EDUCAnet Brno požádala o pronájem vysloveně jen na školní rok 2021/2022. „Každá z nich bude mít v budově své učebny a budou se střídat ve využívání tělocvičny a šaten. Obě nájemní smlouvy budou uzavřeny do 31. července roku 2022. Školy za pronájem zaplatí 700 korun za metr čtvereční na rok,“ informovala Loukotová. V budově dál zůstává i školka spadající pod ZŠ Husova 17.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) je dobře, že budova nebude prázdná. „O koncepci jejího dlouhodobého využití budeme vést diskuzi na základě analýz, které se připravují. Jednou z variant je přestěhovat do této budovy magistrátní odbory, které jsou v současné době v pronajatých prostorách, což není ideální. Celá záležitost je spojena s rychlostí předpokládané výstavby nového magistrátního objektu,“ řekl Oliva. Podle něj město získalo rok, ve kterém se musí definitivně rozhodnout o dalším využití a případných stavebních úpravách. „Staticky je dům v dobrém stavu, ale potřebuje vyměnit okna nebo opravit pískovcové obklady,“ dodal Oliva.

Reklama

Doporučované