Hlavní obsah

Dvě tuny humrů, přes 18 tisíc lahví vína nebo 8 tisíc růží. Co stojí festival v Cannes?

Dvě tuny humrů, přes 18 tisíc lahví vína nebo 8 tisíc růží. Co stojí festival v Cannes?Video: Jan Marek, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Festival v Cannes startuje dnešním večerem promítáním hororu Mrtví neumírají. Přes 160 tisíc fanoušků na 72. druhém ročníku vyhlíží především nový snímek amerického režiséra Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Co ale jiná čísla a jiné značky?

Článek

Světoznámé celebrity jako Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Penélope Cruz, Julienne Moore nebo Elton John dorazí na Francouzskou riviéru, kde se na 12 dní ubytují v luxusním hotelu Majestic. Obsluhovat tam hollywoodskou elitu ale není nijak lehké ani levné.

Desítky tisíc tun jídla, k tomu pití a květiny

Hotelový personál se podle magazínu Business Insider musí v době konání festivalu až zdvojnásobit – k přípravě a servírování bude přes 45 a půl tisíce tun jídla a skoro 19 tisíc lahví vína a šampaňského.

Celkem 700 členů personálu musí vyměnit asi 14 tisíc ručníků a 15 tisíc prostěradel. Vyčistit nebo nažehlit pak musí zhruba šest tisíc kusů oděvů a do pokojů mají připravit až osm tisíc růží – za 32 tisíc dolarů, to je přes 180 tisíc korun.

Delikatesy za miliardy

A teď zpět k jídlu a pití. Oblíbené francouzské pochoutky – játrové paštiky foie gras – se bude servírovat asi 350 kilo – za 38 a půl tisíce dolarů. Očekávaná spotřeba kaviáru – ještě luxusnější delikatesy – je padesát kilogramů, vyjde tak na 132 tisíc dolarů. K chuti určitě přijde také devět tun makaronů za 80 tisíc, dvě tuny humrů za 48 tisíc a 250 kilo čokolády za 16 a půl tisíce dolarů. Ovoce a zeleniny bude potřeba 40 tun.

Celkem se podle průzkumu magazínu Business Insider v hotelu připraví 25 tisíc jídel, ke kterým se otevře 18 a půl tisíce lahví vína – polovina bude šampaňské.

Sečteno podtrženo. Hotel Majestic v Cannes si na útraty spojené s festivalem musel připravit 347 tisíc dolarů – 315 tisíc, tedy asi 7 milionů korun půjde jenom na stolování.

Reklama

Doporučované