Hlavní obsah

Dvě z víc než dvacítky štol na pražském Petříně se dočkají oprav

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dvě z více než dvacítky štol na pražském Petříně se dočkají opravy. Magistrát má již hotový projekt na opravu štoly číslo X a chystá také opravu štoly XXIII.

Článek

Na přelomu roku by mělo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele oprav první ze zmíněných štol. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Na Petříně jsou více než dvě desítky štol, které průběžně vznikaly například při těžbě uhlí.

„V tuto chvíli máme hotový projekt a stavební povolení a předpokládáme, že bychom měli vypsat soutěž na zhotovitele na přelomu roku,“ uvedl Provazník. Při rekonstrukci bude štola číslo X, která je v havarijním stavu, propojena s níže ležící štolou, aby z ní mohla bezpečně odtékat voda.

Magistrát připravuje také rekonstrukci štoly číslo XXIII v Seminářské zahradě, a to včetně nového vedení do studánky Petřínka. „Na rok 2022 také připravujeme rekonstrukci portálů dvou štol v zahradě Kinských. Průběžně se nyní dělají drobné opravy a údržba štol, které jsou na pozemcích města,“ dodal Provazník.

Na kolik práce vyjdou, není v tuto chvíli jasné, bude záležet mimo jiné na výsledku zmíněného tendru. V rozpočtu pro letošní rok má hlavní město vyčleněno na opravy petřínských štol osm milionů korun.

Na Petříně vyvěrá množství pramenů, které byly štolami sváděny např. ke Strahovskému klášteru, na Pohořelec nebo na Malou Stranu. Podle magistrátního webu způsobily podzemní vody v roce 1965 sesuv půdy, který poničil lanovku. Štoly nesloužily pouze k odvodnění, ale vznikaly i při těžbě uhlí nebo železné rudy. Na Petříně jsou i pískovcové jeskyně, které byly budovány při vzniku parku a kde v minulosti často bydleli bezdomovci.

Reklama

Doporučované