Hlavní obsah

Dvě zprávy z dat o covidu v Česku. Jedna dobrá, druhá horší

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Počty nakažených stoupají, roste i reprodukční číslo. Data však ukazují i optimističtější zprávy.

Článek

Pátek 2. července dvě a pak pondělí 4. července pouze jedno, zatím poslední dny, kdy statistici evidují úmrtí v souvislosti s nákazou covidem-19. Data se sice mohou zpětně změnit, nicméně stále platí, že zejména po extrémně náročném začátku roku ukazují pozitivní vývoj.

Důvodů, proč denní počty obětí prudce klesly, je několik. Velký podíl na tom má očkování. Jaké procento úspěchu lze vakcínám přisuzovat, je však podle demografky a členky odborné skupiny MeSES Dagmar Dzúrové těžké určit. „Netroufla bych si odhadnout podíl jednotlivých faktorů,“ říká profesorka. „Na poklesu počtu případů se jistě podílela protiepidemická opatření, narůstající počet osob imunních vlivem vakcinace a prodělaného onemocnění i letní období,“ vypočítávala na začátku měsíce v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vliv očkování to však nijak nesnižuje. Pozitivní dopad vakcín ukazuje graf níže. Než se začalo očkovat, senioři starší 80 let tvořili přibližně polovinu všech obětí. S proočkovaností věkové kategorie však tento podíl začal klesat a opět mírně vzrostl až v květnu, kdy už se proočkovanost zvýšila i v jiných skupinách. Pak bylo důležitější, že denní přírůstky obětí již výrazně klesaly.

Očkování má potenciál pomoci i proti variantě delta, která je pravděpodobně za rostoucím reprodukčním číslem R i stoupajícími denními přírůstky. Právě R je v současné době téměř na hodnotě 1,35 neboli nejvyšší od začátku roku.

Že tato situace nastane, předpokládal již začátkem července evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Ještě zpátky k infekčnosti nové mutace. Je tak vysoká, že se nové vlny dočkáme nejspíš ještě v létě,“ upozorňoval na Facebooku. „Nakažených budou opět tisíce, alespoň během léta se však nejspíš nebudou přeplňovat nemocnice a tím méně krematoria. Riziková část populace už totiž bude z velké části chráněna vakcínou a nechránění budou především mladí lidé, kteří covidu vzdorují mnohem lépe.“

I v případě kapacity nemocnic je v současné době situace velmi klidná. S nemocí covid-19 je hospitalizovaných 25 lidí, z toho 3 jsou v těžkém stavu.

Reklama

Doporučované