Hlavní obsah

Dvojí trauma disidentů. Za komunistů dělali podřadné práce, teď mají násobně menší penze než estébáci

Reportéři Seznamu: Filip Horký natáčel s těmi, které pronásledoval minulý režim. Třicet let poté živoří.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zažili pronásledování, nemohli studovat, často skončili jako topiči či uklízeči. Teď sledují, jak ti, kteří je pronásledovali a šikanovali, užívají spokojeného důchodu. Sami s penzí sotva vyjdou.

Článek

Se životem v komunismu jsme se vypořádávali různě: Někteří rezignovali, jiní vzdorovali. Ten, kdo se režimu vzepřel, mnohdy přišel o práci, čekaly ho výslechy, často i vězení. Následky si mnozí ze statečných nesou dodnes. Nejen psychické, ale i existenční. Natáčel s nimi reportér Filip Horký.

„Zaujalo mě téma důchodů. Je opravdu šílené, když vedle sebe postavíme důchody bývalých komunistických pohlavárů, estébáků, policistů či politiků z vysokých pozic komunistického aparátu - a lidí, kteří se neohnuli,“ říká Horký.

Na jedné straně je penze kolem sedmnácti, osmnácti tisíc, na straně druhé třeba jen sedm či osm tisíc korun. „Takže tu několik desítek let trestáme lidi, kteří místo toho, aby dělali profesi, kterou chtěli dělat, jenže nesměli, nebo na ni ani nemohli vystudovat, museli mýt okna, pracovat na stavbách a vykonávat manuální práce.“

Jak někdejší disidenti tuto nespravedlnost vnímají? Zajímají se o ně současní politici? A jak třeba na kameru reagoval šéf komunistů Vojtěch Filip? I na to se reportéra Horkého ptala novinářka Sabina Slonková.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: O hypotékách, kauze Bulovka i vlastní minulosti. Sabina Slonková zpovídá redaktory Aleše Černého, Vojtěcha Blažka a Filipa Horkého.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované