Hlavní obsah

Už pět dní je zavřený v cele, stěžuje si rodina Čecha zadrženého v Egyptě

Foto: Facebook / Kateřina Kobzová

Podle Ministerstva zahraničí se Egypt chystá zadrženého Čecha vyhostit.

Reklama

Pětačtyřicetiletý Čech je už od pátku ve vazbě. Rodina si stěžuje na egyptské úřady i českou ambasádu.

Článek

Radovana Kobzu zadrželi v pátek na letišti v Hurghadě egyptští celníci. Celní správě se nelíbil obsah jeho kufru, popisují manželka a dcera, které s ním ještě krátce po zadržení mluvily po telefonu.

„To jsme spolu ještě komunikovali, volali jsme si. Posílala jsem mu nějaké dokumenty, které potřeboval. Potom byla pauza asi čtyři nebo pět hodin,“ řekla redakci Seznam Zpráv Kobzova manželka Andrea.

„Po několika hodinách byl v poutech odveden k soudu, kde podal výpověď a soudem byl zproštěn veškerých obvinění proti němu. Bylo mu řečeno, že přibližně za hodinu bude moci jít na hotel,“ popisuje dcera Kateřina.

V tu chvíli rodina se zadrženým Čechem naposledy mluvila. Místo hotelu ale Kobza putoval do cely.

„Radovana převzala National Security Agency. Od toho okamžiku přibližně ve 21 hodin v pátek večer je zcela odstřižený od komunikace s okolním světem a držen v cele s dalšími 30 lidmi bez garance dodržování základních práv,“ tvrdí jeho dcera.

Od té doby se rodina marně snaží s otcem spojit. Kontakt má pouze zprostředkovaně, přes českou ambasádu v Káhiře.

„V této situaci by si člověk řekl, že je logické obrátit se na ambasádu, což jsme jako jeho rodina učinili – pomoci se nám však nedostalo. Český konzulát opakuje, že má pouze komunikativní roli s policejní stanicí, že se denně informuje a nezbývá než čekat na rozhodnutí,“ stěžuje si dcera zadrženého muže.

Případem se zabývá i Ministerstvo zahraničních věcí. Podle ministerstva se Egypt chystá českého občana vyhostit.

„Kolegové z našeho zastupitelského úřadu jsou s rodinou zadrženého Čecha i egyptskými úřady v kontaktu. U egyptských úřadů zjišťujeme jak přesné důvody zadržení českého občana, tak důvody, proč chce egyptská strana přistoupit k jeho vyhoštění. Na dnešek je zároveň plánována návštěva konzulárního pracovníka české ambasády ve vazební věznici,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Důvody zadržení ani to, proč vazba trvá už pátý den, zatím nejsou známé. V kufru měly být osobní léky, věci k potápění a neprodejné vzorky zdravotnického vybavení. Podle manželky měla Kobzova cesta především soukromý rekreační charakter. Zároveň chtěl jako zaměstnanec firmy obchodující s kardiostimulátory a dalším zdravotnickým materiálem předat vzorky zboží potenciálním obchodním partnerům. Místo toho ale úřady zvažují jeho deportaci.

„Z omezených informací, které se nám podařilo získat, je rozhodováno o tom, zda Radovan bude vpuštěn do Egypta či deportován zpět do ČR. O tomto ‚rozhodují‘ již od pátečního večera. Z našeho pohledu je jakési ‚rozhodování‘ pouze podkladem pro nezákonné zadržování českého občana v cele. Z jakého (skrytého) důvodu, nikdo neví. Radovanovi je zcela znemožněn kontakt s jakýmkoliv vnějším světem včetně rodiny. National Security Agency nepovoluje ani komunikaci s právním zástupcem, pouze s ambasádou,“ dodává Kobzova dcera.

Reklama

Doporučované