Hlavní obsah

Eiffelova věž zhasla na znamení solidarity s Aleppem

Video: Josef Mačí

 

Reklama

Syrské město čelí poslední krvavé ofenzivě, civilistům se nepodařilo před boji utéct.

Článek

Hlavní dominanta Paříže se topí ve tmě. Eiffelova věž zhasla přesně o osmé hodině večerní a neosvětlená zůstane po celou noc.

„Jde o symbol naší podpory občanů východního Aleppa," uvedla starostka francouzské metropole Anne Hidalgo na svém twitterovém účtu.

Tato část kdysi výstavního syrského města, odhadem posledních pět procent, zůstává poslední baštou povstalců, kteří se vzbouřili proti vládě diktátora Bašára Asada. V posledních hodinách čelí ofenzivě vládních vojsk a jejich spojenců. Očekává se, že město brzy padne, přičemž civilní obyvatelstvo nedostalo šanci území opustit.

K symbolickému zhasnutí Eiffelovy věže a podpoře uvězněných civilistů v Aleppu se přidal i Katar, Turecko a Kuvajt. Katarský emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání zrušil oslavy Národního dne, které připadají na 18. prosince. Státní katarská tisková agentura uvedla, že šejk „soucítí s obyvateli Aleppa, kteří se stali oběťmi toho nejhoršího - útlaku, vysídlení a genocidy."

Úřad vysokého komisaře pro lidská práva (OHCHR) v tiskové zprávě napsal, že syrské vládní síly na východě Aleppa doslova masakrují civilisty. Provládní jednotky podle OHCHR popravily na čtyřech různých místech 82 lidí, včetně 13 žen a 11 dětí.

Obyvatelé Aleppa se loučili na sociálních sítích

I přes deklarovaný slib, že civilisté budou moci pokojně město opustit, evakuace neproběhla. Desítky Syřanů se už na sociálních sítích začaly loučit s blízkými i světem.

Pokud jde o Paříž, prostřednictvím světel upřených na Eiffelovu věž nevyjadřuje solidaritu poprvé. V březnu se ikonická stavba rozsvítila v barvách belgické vlajky na znamení solidarity s oběťmi teroristických útoků v Bruselu. Po pařížských útocích v lednu a listopadu uctila zemřelé rovněž - tmou.

Reklama

Související témata:

Doporučované