Hlavní obsah

Byznysová esa Moravy uspěla i v zahraničí. Stanou se českým Podnikatelem roku?

Foto: EY

Ladislav Brázdil starší, zakladatel společnost BG7, se synem Ladislavem ml. převzali ocenění pro Podnikatele roku Olomouckého kraje.

Reklama

V únoru se i na Moravě vyhlašují vítězové regionálních kol soutěže o Podnikatele roku. Poradenská společnost EY ocenila čipového designéra Karla Masaříka, stavaře Jana Hasíka a rodinný podnik BG7 global Ladislava Brázdila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost BG7 global se zabývá vývojem a výrobou lehkých konstrukcí využívaných od automobilového průmyslu přes elektrotechniku až po vodohospodářství. Automatizace, blokace, systematizace, informace, kvalifikace, motivace a duplikace, to je podle zakladatele firmy Ladislava Brázdila staršího sedm pilířů, na kterých podnik, do jehož vedení jsou dnes zapojeni i synové Ladislav ml. a Jiří, stojí. Právě těchto sedm pilířů stojí za dramatickým růstem marží i zisku a osvědčily se i při nabírání nových talentovaných zaměstnanců a odrážejí se také v současném názvu firmy.

BG7 global, rodinný podnik s nadnárodní působností

Bez jakéhokoliv finančního či zákaznického zázemí založil Ladislav Brázdil starší v 90. letech firmu ZLKL – Závody lehkých konstrukcí Loštice. S kolegy z bývalého zemědělského družstva se nejdříve zabývali hlavně drobnými opravami, podnik ale nabral sílu a časem si dokázal zajistit zakázky na díly pro velké nadnárodní koncerny. Výborné výsledky pak vyústily i v založení skupiny BG7, která aktuálně celý rodinný byznys zastřešuje.

Jeden ze zásadních milníků v podnikatelském životě Ladislava Brázdila přišel v roce 2003, kdy z firmy vyplatil tři zbývající společníky, převzal vedení a brzy do podnikání zapojil své syny Jiřího a Ladislava mladšího. Oba v podnikatelském prostředí vyrostli a následování otce pro ně bylo zcela přirozené.

„Pro nás je získání tohoto ocenění velkou ctí a zároveň závazkem být s bratrem stejným vzorem pro naše děti, jako byli pro nás rodiče. Jim a celé rodině se sluší poděkovat, i oni jsou součástí firmy, a tím pádem také našich úspěchů,“ řekl Ladislav Brázdil mladší při slavnostním vyhlášení soutěže v Olomouckém kraji.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde se se svými protějšky z ostatních zemí utká o titul EY Světový podnikatel roku.
  • EY Podnikatel roku České republiky byl vyhlášen 6. března 2024 v paláci Žofín v Praze.
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Firma Ladislava Brázdila a jeho synů dnes dokáže konkurovat jak cenou, tak i kvalitou výrobků a poskytovaných služeb. Během let se posunula z jednoduché výroby zadaného dílu na mnohem vyšší úroveň a podílí se na návrhu a vývoji dílů, vyrábí prototypy a vše vrcholí sériovou výrobou. Tým BG7 global tak nabízí komplexní sadu zkušeností a dovednostní, díky tomu navazuje dlouhodobé spolupráce s klíčovými hráči trhu.

„Těší mě, že můžeme každoročně oceňovat a zviditelnit podnikatelské příběhy, za kterými stojí spousta práce, odvahy a sil. Vést úspěšnou firmu a vytvářet pracovní místa si zaslouží velké uznání. Nejen proto, že to pomáhá zlepšovat život v našem regionu,“ uvedl při předání ceny na adresu rodiny Brázdilových hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Příkladný způsob spolupráce a vztahy se zaměstnanci byly na konec i jedním z důvodů, proč porota v Olomouckém kraji ocenila právě BG7 global. „Brázdilovi prokazují, že jsou vyhledávaným zaměstnavatelem. Pečují o rozvoj svých lidí poskytováním vzdělávacích programů. Své poslání ‚Jsme tu pro naše děti‘ naplňují podporou mladých od nejútlejšího věku, třeba i školkou s rozšířenou výukou angličtiny. Ve svém podnikání nezapomínají na prostředí, kde působí, a snaží se naplno využívat obnovitelné zdroje energie. To vedle výrazných byznysových úspěchů dělá z Brázdilových skutečné podnikatelské osobnosti,“ shrnula profil vítězů vedoucí partnerka EY Česká republika Martina Kneiflová.

Snižujme závislost na Asii, čipy umíme i doma

V Jihomoravském kraji se pak stal Podnikatelem roku Karel Masařík, jehož společnost Codasip se řadí mezi úspěšné evropské hráče v designování polovodičů, mikroprocesorů a čipů.

Necelých deset let stačilo Karlu Masaříkovi k tomu, aby z Codasip udělal jednu z předních evropských společností, která dodává produkty a řešení klientům z oborů telekomunikace, automotive, kyberbezpečnost a nejnověji i těm, kteří se specializují na AI a strojové učení. Codasip se tak podílí na zvýšení evropské soběstačnosti v oboru výroby polovodičů a čipů. Kanceláře má například ve Francii, v Řecku nebo ve Velké Británii, zhruba polovina vývojových aktivit firmy přesto nadále zůstává v Česku. I to porota soutěže ocenila.

„I v Jihomoravském kraji má vítěz soutěže vedle svého jedinečného know-how a řady úspěchů opět něco, čím se odlišuje. U společnosti Codasip je to snaha udržet jádro svého podnikání v Česku. V oboru, kterému dominují velcí světoví hráči v čele s Čínou, je to obdivuhodné. Stejně jako propojování praxe s univerzitním prostředím a také popularizace technologií na středních školách,“ osvětlila rozhodnutí poroty Martina Kneiflová.

Jak důležité je dnes udržet vlastní know-how v českých rukách, potvrdil i Václav Muchna, ředitel Y Soft Corporation, brněnské technologické společnosti podnikající v sedmnácti zemích světa: „Žijeme v době rostoucích geopolitických rizik a nejen celá Evropa si láme hlavu s tím, jak postupně snižovat svoji závislost na státech, které nesdílí naše demokratické hodnoty. Řešení nakonec ale bude na byznysu, podnikání Karla Masaříka, „čipového krále“ z jižní Moravy, je toho jednoznačným důkazem.“

Bagry si koupíme, dobré lidi si ale musíme vychovat

Stavař a developer Jan Hasík se stal EY Podnikatelem roku 2023 v Moravskoslezském kraji. Společnosti HSF System, kterou založil před více než 20 lety, je dnes klíčovým hráčem nejen českého, ale i slovenského či rakouského stavebního trhu. A další evropskou expanzi plánuje v nadcházejících letech.

„Chceme zvyšovat životní úroveň v našem regionu, posilovat jeho ekonomiku a podporovat vznik zajímavých pracovních míst. Na to vše mají přímý vliv podnikatelé, proto chceme, aby se jim dařilo, aby prosperovali a pomáhali nám tak posílit regionální rozvoj. Moravskoslezský kraj prochází transformací. Máme velké plány. Ty by ale nebyly k ničemu bez schopných a kreativních lidí se zajímavými a neotřelými vizemi. Soutěž EY Podnikatel roku je výbornou příležitostí pro firmy – bez ohledu na jejich velikost a zaměření – prezentovat výsledky své práce,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Foto: EY

Jan Hasík je Podnikatelem roku v Moravskoslezském kraji.

Před více než 20 lety se Jan Hasík pustil se svou stavební firmou do montování střech a fasád průmyslových hal (odtud také jméno HSF System). Během let se společnost dostala do pozice generálního dodavatele staveb a daří se jí natolik, že se posunula i k developerským aktivitám.

Od začátku svého podnikání Jan Hasík věděl, že nechce být závislý na ostatních. A to ani pokud jde o dodavatelské řetězce. Postupně proto do svého portfolia přidal řadu podniků vyrábějících klíčové materiály pro jeho obor. Když takto získal více než pětadvacet firem, rozhodl se pro jejich uspořádání do holdingu Purposia Group.

Co se týče interních firemních vztahů, zakládá si Jan Hasík na otevřené komunikaci se všemi svými zaměstnanci. Dokládá to i jeho motto: „Bagrů a jeřábů si firma může koupit, kolik chce, dobrých lidí ale ne“. Spolupracuje proto se středními a vysokými školami, kde HSF System pořádá soutěže nebo přednášky s úzkou návazností na praxi. O přísun talentovaných mladých lidí tak nemá nouzi.

EY Podnikatel roku je prestižní světová soutěž podnikatelů, v současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Z regionálních kol vybírá celostátní vítěze, jména vítězů jednotlivých kategorií budou vyhlášena 6. března 2024 na pražském Žofíně. Podnikatel roku České republiky bude tradičně vyslán na světové finále, kde bude usilovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Reklama

Doporučované