Hlavní obsah

Česká firma Nafigate umí dát odpadu druhý život

Foto: Nafigate, Seznam Zprávy

Bakterie vyrábějí přírodní polymer.

Reklama

Závislost společnosti na plastech přispívá k ničení životního prostředí, protože plasty i mikroplasty lze najít prakticky na každém místě planety. Zachránit by nás mohly biopolymery, v jejichž výrobě je Česko špička.

Článek

Použitý potravinářský olej nebo pivovarské mláto zamíří většinou do spalovny, kde se využijí jako zdroj energie. Není to však jediná možnost, jak tyto zbytky zužitkovat – mohou dostat další šanci, která byla ještě před pár lety nepředstavitelná.

Postarala se o to česká společnost Nafigate Corporation, která patří k české nanotechnologické špičce. „Bakterie nám vyrábí přírodní polymer. Baští odpad, konkrétně potravinářský olej anebo pivovarské mláto, a ve svém těle vyprodukuje polymer, který dokážeme využívat mnoha způsoby,“ vysvětluje princip biotechnologie nazvané Hydal šéfka společnosti Lenka Mynářová.

Výzkum Nafigate tak zásadním způsobem podpoří cirkulární ekonomiku. Bakterie vyrobí ze zbytků biopolymer, který může posloužit v řadě dalších výrobků a na konci cyklu se to, co z něj zbyde, rozloží na v přírodě snadno odbouratelné látky.

Materiál budoucnosti

Nafigate zatím umí vyrobit přírodní polymer P3HB, ale v budoucnosti přibudou i další. Podle Mynářové se P3HB skvěle hodí například v medicíně jako nosič aktivních látek v drug delivery systémech, ale také jako materiál pro náhradu kostí nebo dokonce tkání.

Stane se základem produkce bioplastů široce využitelných například v obalovém hospodářství, v zemědělství bude součástí hnojiv, v nichž nahradí škodlivé látky. A osvobodí kosmetiku od toxických látek a brzy zakázaných mikroplastů.

Mikroplasty v nás

  • Mikroplasty je obecné označení užívané pro úlomky plastů o velikosti od 100 nanometrů až po 5 milimetrů, které se jako znečištění vyskytují ve vodě, v půdě i ve vzduchu.
  • Takzvané primární mikroplasty se však běžně přidávají do nátěrových barev či do kosmetiky jako abrazivum nebo pro zlepšení viskozity či vzhledu.

Kosmetika je v tuto chvíli pro Nafigate oborem, v němž dokáže vlastní know-how sama nejlépe uplatnit. Vyrábí řadu kosmetických produktů Naturetics, se kterou získala na veletrhu InCosmetics Global v Paříži první místo v kategorii Green Award.

„Přijdou časy, kdy bude mít i kosmetika štítky dokumentující dopad výroby daného produktu na životní prostředí. Vlastně podobné energetickým štítkům u spotřebičů,“ předpovídá Mynářová.

Zatím však jde o běh na dlouhou trať. „Ano, připravujeme řešení budoucnosti. Kritéria na nové materiály, bez kterých se svět neobejde, budou nesmírně přísná. Materiál budoucnosti musí být především zcela neškodný pro člověka i pro přírodu. P3HB toto splňuje, protože nám ho dává právě příroda,“ vysvětluje Mynářová.

Globální spolupráce, ale zázemí v Česku

Jako ideální destinace pro produkci biopolymerů se s ohledem na dostupnost odpadového oleje na startu ukazovaly země, jako jsou Čína nebo Malajsie.

„Nepočítali jsme s tím, že bychom cokoliv vyráběli v Evropě, natož v Česku. V Číně je k dispozici nekonečné množství odpadového oleje, který je pro naši technologii zásadní, a byla tam zřetelně deklarovaná vůle ke spolupráci. Dnes je to však v nenávratnu, nastoupivší politické vedení všechny vazby zpřetrhalo a už tam není na co navazovat. A stejně dopadly i naše plány v Malajsii, která opět de facto uzavřela svoje hranice,“ popisuje Mynářová původní plány na zahraniční expanzi firmy.

Pilotní linku na produkci polymerů nakonec zřídili na Slovensku, ale kvůli pandemii byla najednou i ta nepřístupná. „Dnes vidíme, že co nemáme u nás doma, jako bychom neměli.“ A proto nyní budují výzkumné a vývojové centrum Hydal Research and Development v Ostravě a stejně tak chtějí mít všechny klíčové výrobní kapacity už jen v Česku.

Poslechněte si

Foto: dCast, Seznam Zprávy

Podcast dCast

Úplný obrázek toho, čemu se věnuje firma Hardwario, ale také obecně oboru, který nyní zažívá raketový vzestup, vám přinese podcast s Alanem Fabikem.

Světu se ale rozhodně nehodlají uzavírat. Velká poptávka po technologii Hydal nyní přichází z Japonska i z USA, což jsou pro Nafigate skvělé signály. Budou však v těchto zemích dostatečné zdroje?

„Vozit odpadní olej z Evropy do USA nedává smysl, děláme přece udržitelný byznys a v něm je vždy klíčové využívání lokálních zdrojů,“ říká Mynářová. Globální spolupráce ji však extrémně zajímá a již v červnu veřejnosti představí nový produkt, který vzniká ve společném projektu s kosmetickými obry Colgate a Palmolive.

Reklama

Doporučované