Hlavní obsah

Najde Morava nového Baťu? Startuje soutěž o Podnikatele roku

Foto: EY, Seznam Zprávy

Jihomoravským Podnikatelem roku 2021 se stal majitel společnosti Solitea Martin Cígler.

Reklama

Otevřením nominací na titul Podnikatele roku 2022 na Moravě odstartoval jedenadvacátý ročník celosvětové soutěže pořádané poradenskou společností EY. Na dalších místech Česka se soutěž rozběhne v následujících týdnech.

Článek

Soutěž EY Podnikatel roku se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích světa.

Vyvrcholí vyhlášením Světového podnikatele roku, čemuž pravidelně předcházejí klání na krajských a národních úrovních. Cílem soutěže je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, osobnosti, které mohou být vzorem pro mladé začínající podnikatele.

Martin Cígler, majitel společnosti Solitea, která je již více než 30 let aktivní na vysoce konkurenčním trhu podnikových softwarů, a to nejen v Česku a na Slovensku, ale také v Rakousku či balkánských zemích, se loni stal Podnikatelem roku Jihomoravského kraje.

„Ocenění si velmi vážím a vnímám ho jako velkou motivaci do další práce. Jsem hrdý na úspěch v silném konkurenčním prostředí nejprestižnější české manažerské soutěže a jsem hrdý i na všechny svoje kolegy ze Solitey. Bez jejich entuziasmu, invence a pracovního nasazení by se Solitea nikdy nestala největším výrobcem podnikového softwaru v České republice,“ uvedl Cígler. „Ne nadarmo se Brnu a Jihomoravskému kraji říká Silicon Valley České republiky,“ dodal.

Všechny podnikatele v různé podobě zasáhla válka na Ukrajině, bojují s rychle rostoucími cenami energií a s vysokou inflací. Jsem ale přesvědčená, že i proto budeme svědky mnoha inspirativních příběhů.
Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice

Jihomoravská specifika

Jižní Morava drží jednoznačné prvenství v počtu držitelů titulu EY Technologický podnikatel roku a se čtyřmi celostátními vítězi soutěže se řadí mezi nejúspěšnější kraje v historii tuzemského klání EY Podnikatel roku.

Společně s krajem hlavní město Praha se také pyšní nejvyšším počtem startupistů, kteří v soutěži každoročně měří síly.

„Inovační ekosystém na jižní Moravě je naprosto výjimečný vzájemnou důvěrou lidí v něm. Nikde jinde nenajdete tak propojené a spolupracující firmy, organizace, univerzity a komunity. Zkušení podnikatelé předávají své know-how nově nastupující generaci a záleží jim na tom, aby se region rozvíjel a rostl. A mezi nimi vidím mnoho úspěšných a odpovědných podnikatelů, kteří mají odvahu jít příkladem,“ uvedl ředitel inovační agentury JIC Petr Chládek.

Podnikatel roku

Soutěž pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v České republice. Každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech.

Nejlepším podnikatelem České republiky za rok 2021 se stal Tomáš Čupr, zakladatel on-line prodejce potravin Rohlík.

Ve stopách Tomáše Bati

Svého celorepublikového vítěze soutěže má i Zlínský kraj, Podnikatelem roku České republiky se v roce 2016 stal zakladatel a spolumajitel Tescomy Petr Chmela. Loni porota na Zlínsku ocenila majitele společnosti HP Tronic Daniela Večeřu a Petra Rese a k zapojení do soutěže nyní zlínské podnikatele vyzval i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Díky soutěži Podnikatel roku máme možnost dozvědět se o úspěšných podnikatelích, kteří mohou být inspirací a vzorem pro ostatní. Zprostředkovává nám příběhy konkrétních lidí, jimž se podařilo vybudovat prosperující firmy, což by nebylo možné bez originálního počátečního nápadu, odvahy za ním jít a pak samozřejmě bez obrovského úsilí, pracovního nasazení a neustálého držení kroku s novými trendy. Těším se na to, které zajímavé osobnosti letošní ročník představí,“ říká Holiš.

Mezi nejinspirativnější osobnosti nejen zlínského regionu, ale celého Česka jistě patří Tomáš Baťa, který právě na Zlínsku položil základy podnikání. Baťovský vliv je podle hejtmana znát v celém kraji a mnoho současných podnikatelů chce svým způsobem pokračovat v Baťových stopách.

Nominovat podnikatele do soutěže EY Podnikatel roku může kdokoliv prostřednictvím formuláře na www.podnikatelroku.cz. Na těchto webových stránkách je rovněž přihláška pro podnikatele, kteří se budou chtít do letošního ročníku zapojit. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2022, vítězové krajských kol budou vyhlášeni v lednu 2023.

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Reklama

Doporučované