Hlavní obsah

Odbyt Volkswagenu loni vzrostl o téměř 12 procent, prodal 9,24 milionu aut

Foto: Unsplash - Julian Hochgesang

Ilustrační snímek.

Reklama

Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen se loni zvýšil o 11,8 procenta na 9,24 milionu vozů po sedmiprocentním poklesu v předchozím roce. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž Škoda Auto.

Článek

Německý automobilový gigant Volkswagen, pod který spadá i česká automobilka Škoda Auto, oznámil výsledky za loňský rok, který byl pro firmu po předchozím období úspěšný.

Odbyt aut, která sjela z výrobních pásů továren VW, se v roce 2023 zvýšil o 11,8 procenta, a dosáhl tak na počet 9,24 milionu vozů.

„K tomuto růstu přispěly všechny regiony. Jeho hlavními motory byly Evropa a Severní Amerika,“ uvedl koncern v tiskové zprávě. „Skupina Volkswagen zvýšila svůj tržní podíl v Evropě i v Severní Americe, mírně tak vzrostl rovněž její podíl na globálním trhu,“ dodal.

Koncern také oznámil, že celosvětový odbyt jeho automobilů s plně elektrickým pohonem se loni zvýšil o 34,7 procenta na 771 100 vozů. Podíl těchto vozů na celkovém odbytu skupiny tak vzrostl na 8,3 procenta z 6,9 procenta v předchozím roce.

V Evropě koncern Volkswagen loni dodal zákazníkům téměř 3,8 milionu vozů, tedy zhruba o pětinu více než v předchozím roce. V Severní Americe se odbyt zvýšil o téměř 18 procent na necelý milion vozů. Mírného růstu dosáhl koncern rovněž v Číně, kde se jeho odbyt zvýšil o 1,6 procenta na zhruba 3,2 milionu vozů.

V samotném čtvrtém čtvrtletí celosvětový odbyt koncernu Volkswagen meziročně vzrostl o 14,4 procenta na více než 2,5 milionu vozů. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo ze 7,4 procenta ve třetím kvartálu.

Reklama

Doporučované