Hlavní obsah

ČNB má šanci zlevnit hypotéky. Kolik běžný Čech ušetří?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Realitní trh s napětím očekává další zlevnění hypoték. Banky podle expertů čekají na další impulz ČNB. Pro klienty by snížení sazeb znamenalo slevu na měsíční splátce o stovky korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu jedná o dalším snížení základní úrokové sazby. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše se centrální bankéři, stejně jako tomu bylo při únorovém zasedání, přikloní ke snížení sazby o 0,5 procentního bodu.

„Na březnovém zasedání bezesporu bude otázka snížení sazeb o 0,75 procentního bodu ve hře a je pravděpodobné, že tentokrát pro tuto alternativu bude více hlasů. Jako lehce pravděpodobnější nám však stále přijde snižování sazeb po krocích o 0,5 procentního bodu,“ uvedl.

Opět levnější úvěry na bydlení

Podle hypotečních odborníků se snížení sazeb ze strany ČNB projeví také v oblasti bydlení. Hypoteční úvěry podle jejich odhadů opět zlevní.

„K poklesu úrokových sazeb u větších bank by mělo dojít především u kratších fixací. Očekávám prolomení pětiprocentní hranice,“ uvedl pro SZ Byznys Roman Sejk, hypoteční poradce ze společnosti Hypodům, partner Broker Trust.

Podle Davida Eima, hypotečního experta ze společnosti Gepard Finance, je v současné chvíli očekávání snížení sazeb tak silné, že bankovní instituce mohou mít v některých svých úvěrových produktech snížení už částečně započítáno.

Přesto by k mírnému poklesu sazeb u hypotečních úvěrů mělo dojít i podle jeho názoru.

„Očekával bych pokles kolem 0,25 procentního bodu. Se zlevněním začnou spíše menší banky. Větší se možná během dvou až tří týdnů přidají,“ uvedl pro SZ Byznys hypoteční expert. Očekávané snížení úroků na hypotečních úvěrech se podle jeho výpočtů klientům bank projeví logicky také v měsíční splátce. V praxi by mohly klesnout o stovky korun.

K nejvyššímu snížení dojde v hlavním městě, kde je vzhledem k vyšší ceně nemovitostí průměrný objem hypotečního úvěru největší. Při sníženy sazby o 0,3 procentního bodu by klient na úvěru ve výši 3 850 000 korun na měsíční splátce ušetřil více než 700 korun.

Na průměrné výši hypotečního úvěru pro celé Česko by se pokles úrokové sazby o 0,3 procentního bodu v měsíční splátce projevil zlevněním o 577 korun.

Hypoteční úvěry ale začaly banky v Česku zlevňovat už přibližně od druhé poloviny loňského roku. Ještě například v prosinci 2022 byla podle dat Hypomonitoru, který zveřejňuje Česká bankovní asociace, sazba na historickém vrcholu, konkrétně na úrovni 5,97 procenta.

V té době vycházela měsíční splátka hypotéky o několik tisíc korun dráž než v současnosti. Na příkladu průměrného hypotečního úvěru v hlavním městě by šlo za posledních devět měsíců o snížení zhruba o 2400 korun.

Podle Romana Sejka nižší sazby způsobí růst počtu sjednaných hypoték. „Díky poklesu úrokových sazeb či odkládané realizaci hypoték ze strany klientů by mělo dojít k rozběhnutí trhu. Na druhé straně hraje důležitou roli cena nemovitostí, která může opět začít růst spolu se zvýšenou poptávkou,“ uvedl pro SZ Byznys expert.

Už nyní podle dat ČBA Hypomonitoru trh s hypotékami roste. V únoru banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem úvěry na bydlení v objemu 15,8 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 procent.

Banky se netěší

Přesto budou ale banky navzdory krokům České národní banky přistupovat ke zlevňování úvěrů spíše pozvolněji. Čím více budou totiž úrokové sazby skokově klesat, tím více klientů začne zvažovat refinancování stávajících úvěrů.

„Celý trh na tento bod zlomu čeká a banky se na to logicky netěší, tyto změny banku logicky stojí peníze navíc. Čím pozvolněji se bude pokles sazeb na trhu projevovat, tím méně klientů bude refinancování hypotéky zvažovat. Proto si myslím, že banky budou ke snižování sazeb přistupovat poměrně konzervativně,“ uvedl pro SZ Byznys David Eim.

Významnou roli ale může podle Sejka sehrát také konkurenční boj. „Pokud by se však jedna z bank odhodlala k výraznějšímu snížení sazeb, mohly by ji ostatní banky brzy následovat, protože jarní měsíce jsou pro hypoteční banky důležité pro získání nových klientů,“ dodává Sejk.

Reklama

Doporučované