Hlavní obsah

Stát nabídne obcím pozemky na výstavbu zdarma. Na oplátku musí postavit byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stát obcím daruje dvě stovky pozemků na výstavbu. Ty se však musí zavázat, že na nich postaví dostupné nájemní byty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda ve středu schválila nový rozvojový program, který má podpořit výstavbu dostupného nájemního bydlení v Česku. Obcím se podle vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj, které společně s Ministerstvem financí program připravuje, stát chystá darovat na dvě stě pozemků pro výstavbu bytů.

Bezplatný převod pozemků státu obcím je podle ministra pro místní rozvoj (MMR) Ivana Bartoše (Piráti) důležitým dílem do skládačky reformy Bydlení pro život, jejíž součástí je například chystaný zákon o podpoře v bydlení.

„Některým samosprávám to výrazně ulehčí cestu k získání dostupných nájemních bytů třeba pro mladé, zdravotníky, učitele i lidi ze střední třídy, kteří nevlastní nemovitost,“ uvedl pro SZ Byznys ministr.

Obce totiž budou moci postavené byty nabídnout pouze těm obyvatelům, kteří splní alespoň jednu z podmínek pro získání dostupného nájemního bydlení.

Kdo bude mít nárok na bydlení v dostupných nájemních bytech obcí:

  • příjem domácnosti nespadá do horních 20 procent
  • zájemce nemá vlastnické právo k nemovité věci ani družstevní podíl
  • zájemce vykonává profesi v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, složek integrovaného záchranného systému, zajišťování veřejné bezpečnosti nebo v oblasti výkonu veřejné správy

Zdroj: SFPI

Nájemníci těchto bytů budou podle Ivana Bartoše platit dlouhodobě nižší nájemné, než je v místě a ve srovnatelné kvalitě běžné. „Ročně se může zvýšit jen o inflaci a i to bude mít horní strop čtyři procenta,“ dodal ministr pro místní rozvoj.

Konkrétní pozemky vhodné pro výstavbu dostupného bydlení v minulém roce ve státním majetku identifikovalo Ministerstvo financí.

„Jde o pozemky, které stát vyhodnotil jako zbytné, ale zároveň vhodné svými rozměry a lokací pro potřeby výstavby dostupného bydlení,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva financí Ondřej Macura.

Kolik bytů nakonec na přibližně dvou stovkách pozemků nakonec vznikne, bude podle slov mluvčího resortu záležet na reálné odezvě obcí.

„Předpokládáme, že se bude určitě jednat o vyšší stovky bytů, pro což připravujeme i další nástroje podpory, zejména finanční,“ uvedl Macura.

V případě úspěšného prvního kola darování pozemků státu obcím výměnou za výstavbu dostupného nájemního bydlení jsou podle Ministerstva financí k dispozici další vyšší desítky pozemků.

„I ty jsou vhodné pro bydlení a potenciálně převoditelné za stejných podmínek,“ dodal pro SZ Byznys.

Program podle informací ministerstva musí po schválení projít také notifikací Evropské komise. Ke spuštění veřejné podpory by tak mohlo dojít v první polovině příštího roku.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) pouze pozemky pro výstavbu napjatou situaci v bydlení v Česku nevyřeší.

„MMR pro samosprávy také připravilo přes miliardu korun na přípravu projektů, Státní fond podpory investic jim nabízí ve všech krajích odborné poradenství a brzy odstartuje i program Dostupné bydlení. Letos v něm budou na výstavbu, rekonstrukce a koupi bytů více než dvě miliardy v dotacích a výhodných úvěrech,“ uvedl pro SZ Byznys ministr.

Reklama

Související témata:
Dostupnost bydlení

Doporučované