Hlavní obsah

Do Česka utekl kvůli válce, bydlel v ubytovně. Dnes má stamilionovou firmu

Gevorg Avetisjan je králem medových dortů. Teď dostal medaili Za zásluhy I. stupně od prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Gevorg Avetisjan přišel do Česka z Arménie a dnes tu vlastní prosperující firmu Marlenka. Jeho dráhu se nyní mohou pokusit napodobit uprchlíci z Ukrajiny, ostatně dvěma ukrajinským rodinám osobně pomáhá.

Článek

Do kůže lidí prchající před válkou se dokáže vcítit lépe než kdokoliv jiný. Sám totiž do Česka také přišel kvůli válce ve své zemi. Tehdy šlo ale o Arménii a psal se rok 1995.

„Stoprocentně chápu jejich situaci, je to stejné jako to, co jsem zažil já. Válka tehdy u nás trvala téměř tři roky a hlavní město Jerevan bylo jako v době kamenné. V noci totální tma, ve dne šla elektřina jednu hodinu. V zimě bylo minus deset stupňů, v létě hrozná horka,“ vzpomíná Gevorg Avetisjan, zakladatel slavné firmy Marlenka, kterou asi lidé nejvíce znají díky medovým dortům.

Cesta z ukrajinské ubytovny k světoznámé firmě

Dnes je v Česku už 27 let. Profesi vyhlášeného bytového designéra musel v nové zemi opustit. Místo toho se ale stal majitelem jedné z největších cukrářských firem v zemi. Jeho Marlenka vyváží vyhlášený stejnojmenný medový dort do padesátky zemí, zaměstnává téměř 300 lidí a plánuje další růst.

Začátky v Česku ale rozhodně nebyly jednoduché.

Výroba medového dortu krok po kroku. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

„Nejprve jsem přišel do Česka sám. Založil jsem tu firmu a odjel zpět pro rodinu. Nebyl jsem v žádném uprchlickém táboře, neprosil jsem o azyl, hned jsem hledal práci,“ vzpomíná Avetisjan. Původně plánoval zamířit do Prahy, kterou si jako student zamiloval. Ve vlaku ho ale ruský spolucestující varoval, že Praha je drahá a tak vystoupil v Ostravě.

Nejprve bydlel s rodinou v hotelu, když mu začaly docházet peníze, přestěhoval se na ukrajinskou ubytovnu. Tam žili skoro rok. „Všechno jsme si přivezli s sebou, abychom tu nic nemuseli kupovat. Vidličky, nože, prostěradla, měli jsme obrovské kufry,“ vzpomíná.

Jako designér se neuchytil, ale začal ve Frýdku-Místku provozovat hospodu.

Pozlatil kříž a stal se zázrak

„První dva roky byly těžké. Nikdy jsem hospodu neřídil, tak jsem to neuměl. Dokonce jsem chtěl utéct zpět. Hospodu prodat a koupit letenky,“ říká s tím, že nabízel hospodu za 50 tisíc korun, ale nikdo ji nekoupil.

Poslední peníze, které měl, pak vzal a nechal za ně pozlatit kříž na kapličce nedalekého kostela a jak sám říká, v tu chvíli se vše změnilo.

„Najednou se hospodě začalo dařit. Potom jsem pozval do Česka i svou sestru. Neměla práci, tak jsem ji navrhl, aby udělala můj oblíbený medový dort,“ dodává s tím, že o dort okamžitě projevily zájem místní kavárny, následně i podniky z širšího okolí. Sestra nestíhala v rodinné kuchyni péct, proto Gevorg Avetisjan pronajal prostor o velikosti 25 metrů čtverečných.

Marlenka loni rostla o 20 procent

První sporák na medové dorty koupil za tisíc korun v bazaru. A od té doby své podnikání a výrobu jenom a jenom rozšiřoval a rozšiřuje dodnes. V tuto chvíli má Marlenka obrat 620 milionů korun, každý měsíc vyrobí 250 tisíc kusů dortů a stávající kapacity nestačí.

„Dnes už nemám prostor ani milimetr. Proto kupuji nový pozemek,“ říká Avetisjan s tím, že už nemá kam dát zboží a materiály. Za miliardu a půl proto bude stávající závod rozšiřovat.

S výstavbou by se mělo začít do dvou let.

Firma vloni vyrostla o 20 procent. A ve vánoční sezoně už kapacitně nestíhala uspokojit obrovskou poptávku. Marlenka už dnes nevyrábí pouze známý medový dort. Svůj sortiment rozšířila o snacky, rolády či kávu. „Každou korunu investuji zpět,“ dodává Avetisjan.

Za Ukrajinou stojí svět. My byli sami

Teď pomáhá osobně i dvěma ukrajinským rodinám. Neopomene však upozornit, že zatímco dnes za Ukrajinou stojí celý svět – Arménie zůstala sama.

„To, co teď zažívá Ukrajina, jsme my v  Arméni zažívali dlouho. My jsme trpěli hodně. Bylo nás 2,5 milionu a bojovali jsme proti obrovské přesile 44 dní. Ukrajina je obrovská má 40 milionů lidí a stojí za nimi celý svět – Amerika, EU. To je obrovská psychická podpora. Ukrajina má v této válce obrovský potenciál. Vážení Ukrajinci, máte obrovskou sílu,“ dodává.

Reklama

Doporučované