Hlavní obsah

Slavná vila, které hrozila demolice, mění za 250 milionů majitele

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vila na Hřebenkách unikla bourání. Demoliční výměr už byl vydaný, teď mění majitele.

Reklama

Historická vila na Hřebenkách, které ještě nedávno hrozilo zbourání, má nového majitele. Získala ji společnost Rockaway Capital. Cena podle informací SZ Byznys šplhá ke čtvrt miliardě korun.

Článek

Realitní obchod, který zachrání historickou památku. Pražskou vilu na Hřebenkách bude mít nově ve své správě společnost Rockaway Capital.

„Máte aktuální informaci. Ano, je to pravda. Nový vlastník o nemovitost opravdu stál, vyjednávání tedy nebylo ničím atypické,“ potvrdil SZ Byznys Michal Bouška, který byl výhradním majitelem nemovitosti a který ji společnosti Rockaway prodal.

Cenu obě strany nekomentují – podle informací SZ Byznys jde o čtvrt miliardy korun. „Nemám nejmenší důvod ji sdělovat, to není veřejná informace,“ dodává Bouška. Rockaway Capital zatím nechce obchod komentovat, řekl člen vedení Jan Jírovec.

Hrozba demolice

Vilu z počátku 20. století v lukrativní čtvrti na pražském Smíchově, která pochází z ateliéru architekta Viktora Beneše, před více než deseti lety koupil se svou manželkou Jaroslav Haščák, spoluzakladatel česko-slovenské investiční skupiny Penta.

S budovou, ve které je šestadvacet místností, se ale dlouho nic nedělo – až do roku 2021. Tehdy už vilu vlastnila Valéria Haščáková spolu se společností Slam-Expo a získali povolení ke zbourání komplexu. Na jejím místě měl vzniknout bytový dům.

Proti tomu se však strhla nevole – více než dva tisíce lidí podepsalo petici, Praha se proti demolici odvolala a Ministerstvo kultury začalo řešit prohlášení vily za památku.

„Uděláme vše, abychom kulturně cennou vilu stavitele Viktora Beneše Na Hřebenkách zachránili před demolicí. Odvoláme se proti rozhodnutí bourat a pokusíme se docílit toho, aby byla vila prohlášena za kulturní památku. Dokud k tomu máme co říct, budeme vždy hájit historické dědictví,“ uvedl tehdy primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Dusno kolem vily pak na chvíli utichlo a stavba mezitím změnila majitele – nejprve přešla na firmu Lampron, následně na podnikatele Michala Boušku, který je spojen se společnostmi Dalmante Property a Bello.

V minulosti spolu s Markem Dospivou, dalším spoluzakladatelem společnosti Penta, spoluvlastnil horský hotel Barbora ve Špindlerově mlýně, na jehož místě teď vyrůstají nové apartmány.

O tom, že by si Michal Bouška Benešovu vilu nechal, prý neuvažoval. „Od začátku jsem ji bral jako investici. A dostal jsem dobrou nabídku,“ dodává.

Vila bez památkové ochrany

Pro Prahu je prodej historického domu dobrá zpráva. Vila totiž stále nemá památkovou ochranu .

„Už s původním majitelem jsme jednali o záchraně objektu. Tehdy ho nabídl Praze, což ale bylo problematické. Jsme proto rádi, že se objevil nový zájemce, který chtěl Benešovu vilu využívat jako ateliér a zachovat ji. Byl jsem dokonce požádán, abych zastavil změnu územního plánu,“ říká Petr Zeman z Praha Sobě, který je zároveň předsedou Výboru pro územní rozvoj hlavního města Prahy.

Důvodem pro zastavení změny územního plánu je fakt, že zatímco původní majitel chtěl budovu obývat a požadoval ji také jako čistě obytnou zanést do územního plánu, nový chce pro ni jiné využití.

Podle Petra Zemana je největší posun v tom, že dnes Praha s majiteli a zájemci o podobně důležité stavby mluví a jedná dopředu. To se prý v minulosti nedělo.

Reklama

Doporučované