Hlavní obsah

Dopad klimatické změny: úroda klesne, stovky milionů lidí budou o hladu

Foto: Allowosman, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Zemědělství je hlavním zdrojem zaměstnanosti v Africe. Jenže právě tento obor silně ovlivňují klimatické změny.

Článek

Poslední desetiletí bylo nejteplejší za posledních 150 let. Změna klimatu nejvíce postihne ty, kteří už teď trpí chudobou, hladem a nemocemi – budou totiž čelit ještě větším obtížím a vysídlení.

Upozorňuje na to studie o dopadech klimatických změn, na kterou upozornila agentura Bloomberg. V ní autoři uvedli, že hlavní tíhu předpokládaného oteplování planety ponesou právě rozvojové země. A varují, že by klimatické změny mohly způsobit vážný hlad u 200 milionů Afričanů, protože by se snížily výnosy z úrody o třetinu a v důsledku toho by HDP kontinentu mohl klesnout o 7,1 procenta.

Agentura Bloomberg uvedla, že zatímco do roku 2050 bude docházet k „mírným ekonomickým ztrátám“, po tomto milníku bude dopad značný a nejvíce zasažena bude Afrika.

Vztah mezi ekonomikou a životním prostředím je komplexní a stále se zkoumá. Práce se však ve většině případů shodují, že se změna klimatu podepíše na ekonomice negativně.

„Od 90. let minulého století byly prováděny výzkumy zaměřené na posouzení dopadu změny klimatu na ekonomickou produkci. Většina z nich se shodla na negativním dopadu na klima, ale mnohdy se lišily v míře,“ napsal jeden z autorů studie Philip Kofi Adom z jihoafrické University of the Witwatersrand.

O důkazy klimatických změn není v posledních letech nouze, a to nejen v Česku. Aktuálně prožíváme jednu z nejteplejších zim, španělskou Barcelonu a její okolí postihla nevídaná sucha, Itálie se potýkala s téměř vyschlou řekou Pád. Naproti tomu se řada dalších oblastí potýká s povodněmi – například vánoční průtrže v části Austrálie.

Reklama

Doporučované