Hlavní obsah

Voda může dojít už za tři měsíce, říká vědec z rekordně suché Barcelony

Foto: AlbertoGonzalez, Shutterstock.com

Aktuální snímek z nádrže Sau. Na vyschlé dno se tam v poslední době jezdí podívat stovky turistů.

Reklama

„Nádrže jsou naplněné jen na 15%, což se ještě nikdy nestalo,“ říká v rozhovoru pro SZ geograf a klimatolog z Univerzity v Barceloně Javier Martin-Vide.

Článek

Katalánsko sužuje nekonečné sucho. Minulý týden tam úřady vyhlásily stav nouze, který rozšířil restrikce na užívání vody do dvou stovek měst a obcí včetně Barcelony. Asi šest milionů lidí tak má omezenou denní spotřebu vody na 200 litrů a hodně uskromnit se ve spotřebě musí i zemědělci a průmysl.

Důvodem je další suchá zima. Region má s nedostatkem vody problém už tři roky a teď se místo vytouženého deště dočkal historicky nízkých úrovní v nádržích.

„Nemám křišťálovou kouli, abych viděl do budoucnosti, ale zatím nevidím nic, co by nasvědčovalo tomu, že by sucho mohlo skončit,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Javier Martin-Vide, profesor geografie, klimatolog a environmentální expert z Univerzity v Barceloně.

Zásoby vody v přehradách a nádržích klesly k 16 %. Jak daleko jsou stavy od toho, co byste nazval normální situací pro normální začátek února?

Teď jsme ve východním Katalánsku pouze na 15,59 %, což je nejnižší stav od té doby, co byl systém nádrží v regionu vybudován. Průměr za posledních 10 let, tedy řekněme normální únorový stav, je 69,65 %.

V praxi to znamená přesně co? Když nezaprší, za jak dlouho mohou být zásoby na nule?

Asi za tři měsíce.

O suchu ve Španělsku

Analýza

Španělská vláda už loni vyhlásila bezprecedentní balíček opatření pro boj se suchem. Kabinet Pedra Sáncheze odhaduje náklady balíčku na téměř 2,1 miliardy eur. Hlavní díl této částky (1,4 mld.) má být použit na vybudování nové vodohospodářské infrastruktury a zvýšení opětovného využívání městské odpadní vody.

Podzemní voda, půdní vlhkost a stavy řek jsou na tom podobně zle jako zásoby pitné vody?

Ano. Hodně řek je pod minimálním ekologickým průtokem (průtokem, při kterém ještě neumírá fauna a flóra, pozn. red.). Podzemní voda je nouzovým zdrojem a její úroveň klesá.

Sucho už se táhne tři roky a určitě se na něm podílí víc příčin. Roli jistě hrají srážky, teploty, ale i nákladní s vodou. Co je u vás ten hlavní problém?

V Barceloně je průměrný roční úhrn srážek 600 mm a v posledních třech letech spadlo pokaždé jen něco málo přes 300 mm. To je hlavní důvod. Neprší. Dále k tomu přispívají nadprůměrně vysoké teploty a letní vlny veder, které zvyšují zejména půdní sucho.

Je ale pravda, že za to z části mohou i nedostatečné investice do prevence a neponaučení se ze sucha v roce 2008. Řekl bych, že Katalánsko má velmi dobré a dobře připravené techniky a odborníky na vodohospodářství. Rozhodnutí ale dělají regionální politici a ti vodu nepovažovali za prioritu. Měli jiné starosti s jejich postoji proti španělské vládě (část katalánské politické scény od roku 2017 zaměstnává neúspěšný pokus vyhlásit nezávislost, pozn. red.). Teď se to mění.

Jak pravděpodobné je, že lidé se budou muset kvůli restrikcím ještě víc uskromnit ve spotřebě vody?

Těžko říct, ale dodávky do domácností jsou a budou nejvyšší prioritou.

Kdo všechno musí šetřit vodou?

Lidé v postižených oblastech musí omezit spotřebu na 200 litrů na osobu na den. Zemědělci museli snížit spotřebu vody na zalévání o 80 % a na chov dobytka o 50 %. Průmysl o 25 %. Omezení platí i pro koupaliště, zalévání v parcích a zavřené jsou například i automyčky, které nevyužívají recyklovanou vodu.

Co když voda v nádržích dojde?

Střednědobým řešením je vybudování dalších zařízení na odsolování mořské vody. Zatím totiž máme v Katalánsku jen dvě a k tomu ještě filtraci vody z odpadních vod (Španělsko v pondělí oznámilo, že postaví dvě další).

Krátkodobým a řekněme nouzovým řešením, které zvažujeme, je dovoz vody loděmi z jiných částí Španělska.

Tohle je asi těžké, ale jak se podle vás bude situace vyvíjet dál?

Nemám křišťálovou kouli, abych viděl do budoucnosti, ale zatím nevidím nic, co by nasvědčovalo tomu, že by sucho mohlo skončit.

Kde leží Katalánsko?

Reklama

Doporučované