Hlavní obsah

Cestovat jako rocková hvězda. Vyzkoušeli jsme let soukromým tryskáčem

Aplikace JET YOU nabízí prázdné lety luxusních tryskáčů i pro baťůžkáře.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soukromé tryskáče už nebudou pro své zákazníky létat prázdné. Takový let teď nabídnou široké veřejnosti za zlomek běžné ceny prostřednictvím nové aplikace.

Článek

Bílé kožené křeslo, na stolku přede mnou se v nádobě s ledem chladí sekt. Přichází kapitán. Představí se, přivítá nás na palubě a slíbí, že za hodinu a čtvrt jsme z Prahy ve Florencii. Letuška přináší tác s ovocem.

Už vím, jak se cítí rockové hvězdy a byznysové špičky. Sedím v soukromém tryskáči, který naši tříčlennou skupinu odveze do Itálie. Jenže tenhle let je jen asi za desetinu cenu, kterou běžně rockové hvězdy a byznysové špičky platí. Testujeme totiž aplikaci Jet You. Novinku, ve které, soukromí přepravci nabízejí úplně všem volné kapacity svých letadel.

Platba za celé letadlo

„Aplikace spočívá v tom, že nabízí prázdné přelety soukromých letadel - tedy těch, které už někdo zaplatil,“ vysvětluje Richard Santus, který za aplikací Jet You stojí. V našem případě si soukromé letadlo objednal zákazník ve Florencii, který pak letěl do Portugalska. Dříve by tryskáč cestu pro něj absolvoval prázdný. Teď se let využije a může si ho koupit kdokoliv. Doslova. „Podstata je v tom, že celý let už je zaplacený a zákazník aplikace platí jen přímé náklady za cestujícího, letištní poplatky a malou marži firmě,“ dodává Santus.

Náš let vyjde dohromady na 1800 euro. Cena je vždy stanovená za celé letadlo. Zákazník z Florencie už ale před námi zaplatil podstatně víc - téměř 20 tisíc eur.

Na lyže i k moři

Kromě zmíněné Itálie jsou v nabídce prázdné přelety třeba z Prahy na švýcarské letiště Samedan u horského střediska Svatý Mořic, z Milána do Dubaje, nebo třeba z Berlína do Prahy. Výjimkou nejsou ani dálkové lety. V tuto chvíli v aplikaci inzeruje šest soukromých přepravců a od jejich flotily se odvíjí i velikost nabízených letadel. Některé tryskáče jsou čtyřmístné, jiné osmimístné, další nabízí kapacitu pro 14 pasažérů.

Stovky letů v aplikaci

„Naše“ Cessna Citation 560XL je moderní osmimístný tryskáč a my se tak nemusíme hádat, kdo bude sedět u okénka. Jinde se ani sedět nedá. Letíme ve výšce deset a půl kilometrů nad zemí rychlostí až 810 kilometrů v hodině.

„Cílem aplikace je, aby v ní do začátku sezony, ideálně do května, byly desítky přepravců s nabídkou několika set letů,“ dodává Santus s tím, že aplikace je ke stažení v app storu a verze pro Androidy bude k dispozici na jaře.

Zatím ale musíte mít štěstí, aby se letadlo vracelo přes vaši destinaci zpět do Prahy opět prázdné. V naší nabídce dokonce takový let byl, ale až o den později, než jsme potřebovali. Na cestu zpátky domů jsme proto využili tradiční aerolinky. Jen už nám let netrval hodinu a čtvrt, ale téměř čtyřikrát déle.

Soukromé lety na vzestupu

O soukromou leteckou přepravu je i v Česku stále větší zájem – zejména teď, v době, kdy se tradiční aerolinky stále nevrátily na obvyklé počty letů a některé destinace jsou přímými lety nedostupné. Jen v České republice v tuto chvíli působí zhruba 16 společností, které lety privátními tryskáči nabízí.

Reklama

Doporučované