Hlavní obsah

Čeští pěstitelé vánočních stromků letos zdraží asi o deset procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny vánočních stromků z domácí produkce by měly letos meziročně vzrůst asi o deset procent. Důvodem jsou rostoucí náklady na energie, dopravu i hnojiva.

Článek

Ceny vánočních stromků z domácí produkce by měly letos meziročně vzrůst asi o deset procent, řekl ČTK mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Důvodem jsou podle něj rostoucí náklady na energie, dopravu a hnojiva.

Většina prodejců zahájí prodej vánočních stromků tradičně počátkem prosince, některé společnosti, jako například Mountfield a Kaufland, plánují začít předposlední listopadový týden. Už nyní si mohou lidé koupit umělé stromky, které mnozí prodejci také zdražili, zjistila ČTK.

Podle mluvčího Sdružení pěstitelů vánočních stromků Františka Valdmana ale letos ceny stromků vypěstovaných v Česku oproti loňsku zdraží asi o deset procent. Důvodem jsou podle něj rostoucí náklady na energie, dopravu a hnojiva.

Největší zájem mají Češi podle sdružení o jedli kavkazskou, která se na prodeji podílí asi 80 procenty. Druhý nejprodávanější je smrk pichlavý, který tvoří asi desetinu prodejů. Zbytek připadá na smrk ztepilý a borovici. Na českém trhu podle sdružení přibývá levnějších stromků z Dánska a Polska. Například jedlí z dovozu je na tuzemském trhu asi 70 procent, uvedl Valdman.

Na odbyt jdou nejčastěji stromky 150 až 200 centimetrů vysoké. Za jedli kavkazskou v této výšce letos zákazníci zaplatí přibližně 690 až 990 korun, za smrk pichlavý 350 až 450 korun. V případě smrku ztepilého by se měla cena pohybovat mezi 300 až 400 korunami, borovice by měla stát zhruba 400 až 550 korun. Ceny živých stromků se stejně jako každý rok budou lišit v závislosti na regionu.

V současné době mohou zákazníci vybírat i z široké nabídky umělých stromků. Mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková ČTK řekla, že letos společnost rozšířila sortiment tak, aby zahrnoval stromky nejrůznějších cenových kategorií, a zákazníci tak mohli výběr přizpůsobit své finanční situaci.

V prodejnách Makro podle mluvčího Martina Čivrného ceny umělých stromků vzrostly v průměru o 20 procent. Stromky, které nabízí společnost Alza.cz, letos zdražit nemusely, zvýšily se naopak ceny stojanů, a to o deset procent. Na vině je především jejich nedostatek na trhu, sdělila ČTK mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

V České republice se podle sdružení ročně spotřebuje asi 1,3 až 1,5 milionu vánočních stromků, a to jak těch domácích, tak těch z dovozu. Vyšší zájem bývá většinou o živé.

Reklama

Doporučované