Hlavní obsah

Dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech, třicátníci v 68 letech

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Do důchodu až v pozdním věku… Snímek je ilustrační.

Reklama

Zjistila to Česká televize z materiálu Ministerstva práce a sociálních věcí, který se probíral na koaliční radě minulý týden. Mluvčí vlády posléze upřesnil, že konečná dohoda zatím nepadla.

Článek

Dnešní padesátníci by mohli jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci by měli nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně až v 68 letech. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let.

Vyplývá to z materiálu, který na koaliční radu minulý týden předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a o kterém informovala Česká televize.

Mluvčí kabinetu Petra Fialy upozornil, že návrh zatím schválen nebyl. „Materiál je jen návrhem ekonomů,“ uvedl Václav Smolka.

Píše se v něm, že očekávaná úspora při zvýšení důchodového věku do roku 2060 o dva roky se pohybuje okolo jednoho procenta HDP, tedy 73 miliard korun, u zvýšení o tři roky je to 1,5 procenta, tedy 109,5 miliardy korun.

Změny se nedotknou těch, kterým je nyní 57 let a více. „Po roce 2030 začnou do penze chodit ty populačně silné ročníky. Myslím si, abychom udrželi slušné důchody, tak o tom musíme debatovat,“ řekl televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zatímco opoziční SPD návrh nepodporuje, hnutí ANO je připraveno o něm jednat.

Například muž, kterému je nyní 37 let, by měl jít do důchodu v 66 letech. Ještě později, v 68 letech, půjde do penze muž, kterému je nyní 26 let.

Rozhovor

Čechy zřejmě ani letos nečeká lehký rok. Vláda se chce konečně pustit do ozdravení zadlužené státní kasy. Rezort financí chystá úspory i zvyšování příjmů státu. Jaké daně porostou? A na čem a na kom bude stát šetřit? Hostem Ptám se já byla hlavní ekonomka Raiffeisenbank, členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) a poradkyně premiéra Helena Horská.

V interním materiálu ministr Jurečka navrhuje, aby i po roce 2030 rostl důchodový věk postupně. S každým ročníkem o necelé dva měsíce. Jurečka v současnosti nechtěl dokument navržený koaliční radě minulý týden komentovat. Zároveň dodal, že z náročných profesí by se odcházelo dřív bez sankcí. Takových lidí je asi půl milionu.

Ženy s jedním dítětem nyní odchází do penze v 63 letech a osmi měsících a ženy se dvěma dětmi v 62 letech a osmi měsících.

Reklama

Doporučované