Hlavní obsah

Musk rozštěpil Wall Street. Jeho Tesla je buď zázrak, nebo brak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Wall Street se již delší dobu neshoduje na budoucím vývoji akcií automobilky Tesla. Zatímco někteří analytici a investoři předpovídají další růst, jiní zase varují před prudkým poklesem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Názory na budoucí vývoj akcií automobilky Tesla již delší dobu rozdělují Wall Street. Zatímco jeden tábor věští akciím výrobce elektromobilů další růst, druzí příběh Tesly považují za ukončený a předpovídají propad akcií.

Do druhé skupiny patří například investor Per Lekander, řídicí partner investiční společnosti Clean Energy Transition. Předpokládá totiž, že akcii čeká pád na cenu 14 dolarů za kus. To by představovalo více než 90procentní propad ze současné ceny kolem 176 dolarů. Lekander argumentuje tím, že je akcie předražená a její aktuální tržní ocenění neodpovídá realitě.

Jeho komentáře pro zpravodajskou CNBC přichází jen pár dní poté, co automobilka zveřejnila neuspokojivé výsledky za první čtvrtletí. Za první tři měsíce roku totiž dodala „pouze“ 386 810 vozidel, což bylo hluboko pod odhady trhu a o pětinu méně než v předchozím čtvrtletí.

Lekander zmínil i další důvody, proč by měl titul výrazně oslabit. „Obchodní model firmy je založen na silném růstu tržeb, vertikální integraci a přímém prodeji spotřebitelům,“ uvedl. Vertikální integrace obecně znamená, že jedna společnost interně zajišťuje mnoho částí procesu od výroby automobilu až po software.

Geniální model

„Tento model je geniální, když společnost roste, ale ve chvíli, kdy prodeje klesají, to jde obráceně,“ řekl Lekander. Současnou situaci na akciích Tesly považuje za začátek konce bubliny a nevylučuje ani krach firmy.

Lekander od roku 2020 akcie Tesly takzvaně „shortuje“ neboli spekuluje na jejich pokles. Když v březnu 2021 hovořil o těchto sázkách, stály akcie na burze kolem 234 dolarů. Vzhledem k současné ceně je tato sázka úspěšná. Akcie se však mezitím podívaly až nad 400 dolarů za kus.

Tesla sice slabé kvartální výsledky sváděla na napětí v Rudém moři a žhářství v německé továrně, nicméně její finanční ukazatele se již delší dobu zhoršují. Podle Lekandera se firma potýká s problémy s poptávkou, a odkazuje na to, že většinu prodejů americké automobilky tvoří dva vozy - Model 3 a Model Y.

„Vzhledem k tomu, že tyto modely jsou zastaralé a že ekonomika neroste, nevidím žádný důvod, proč bychom se měli v příštích dvou letech dočkat obratu,“ doplnil Lekander a se svými pesimistickými předpověďmi není osamocen.

Negativní postoj k Tesle zaujímá například i Richard Windsor, zakladatel analytické společnosti Radio Free Mobile.

„Tesle, ale i ostatním výrobcům, došli dobře situovaní spotřebitelé, kteří jsou ochotni platit velké peníze za jejich auta,“ poznamenal podle CNBC Windsor. Současnou tržní hodnotu Tesly převyšující půl bilionu dolarů označil vzhledem k rostoucí konkurenci Tesly za směšnou. „Stále vidím prostor pro pokles cen akcií,“ dodal.

Konec růstového příběhu?

Hlavní otázka tedy zní: Je růstový příběh společnosti miliardáře Elona Muska u konce? Akcie podle analytiků brokerské společnosti XTB v posledních letech táhla vzhůru vysoká očekávání, ale když se ukázalo, že realita není tak růžová, začaly akcie zisky mazat.

„Na rozdíl od mnoha jiných výrobců elektromobilů Tesla již nepálí hotovost a vykazuje zisky. To je jistě pozitivní. Znamená to však také, že podnikání společnosti Tesla dozrálo a tempo růstu v budoucnu pravděpodobně nebude tak působivé jako v minulosti,“ uvedli ve své nedávné analýze k firmě.

„Vzhledem ke zhoršujícím se vyhlídkám růstu podnikání společnosti Tesla v důsledku rostoucí konkurence a dozrávajícího podnikání se akcie při současných cenách jeví jako výrazně nadhodnocené. Pokud se společnosti nepodaří přesvědčit investory, že se situace v budoucnu zlepší, mohou akcie i nadále klesat na základě relativně slabých fundamentů a vysokého ocenění,“ doplňují.

Cathie Woodová přikoupila

Vzhledem k tomu, že je Tesla poslední dobou snad nejrozporuplnější akcií na Wall Street, existuje na druhé straně pochopitelně i skupina investorů, kteří jsou této společnosti stále nakloněni.

Je mezi nimi například investorka Cathie Woodová, jejíž investiční fond Ark Invest nedávno nakoupil akcie automobilky za desítky miliony dolarů. Woodová současně věří, že cena akcie může jednou atakovat hranici pěti tisíc dolarů. Vede ji k tomu přesvědčení, že za několik let budou elektromobily a nákladní automobily tvořit 80 procent všech prodaných vozidel.

Analytik Tom Narayan z RBC Capital Markets přisuzuje pokles dodávek za první čtvrtletí pouze „jednorázovému charakteru“ a i on v Tesle vidí další potenciál, momentálně ho odhadl na 298 dolarů za akcii.

Jeho ocenění vychází z potenciálu Tesly mimo automobilový byznys, zejména ve služby skladování energie a technologii plně samořídicích vozidel. „Je to pro Teslu obrovská příležitost, o které nikdo nemluví,“ řekl pro CNBC.

Reklama

Doporučované