Hlavní obsah

Tesla upustila od projektu levného elektromobilu, píše Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Akcie automobilky oslabují (ilustrační fotografie).

Reklama

Investoři počítali s tím, že vůz dostupný masám přispěje k růstu podniku. Akcie Tesly po zveřejnění zprávy klesly o téměř pět procent, později část ztrát smazaly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká automobilka Tesla upustila od projektu levného elektromobilu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje.

Šéf Tesly Elon Musk po zveřejnění zprávy na síti X napsal, že „Reuters (znovu) lže“.

Na stejné platformě bude Tesla nadále vyvíjet samořízené taxi, uvedly zdroje. Rozhodnutí znamená opuštění dlouhodobého cíle, který Musk často charakterizoval jako hlavní cíl firmy: cenově dostupné elektromobily pro masy. Jeho první plán z roku 2006 počítal nejprve s výrobou luxusních modelů a následným využitím zisků k financování „levného rodinného vozu“.

Ještě v lednu Musk investorům řekl, že Tesla plánuje zahájit výrobu cenově dostupného modelu ve svém závodě v Texasu ve druhé polovině roku 2025. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj loni v listopadu napsala, že automobilka plánuje ve svém německém závodě vyrábět elektromobil za 25 000 eur (přes 630 000 Kč).

Dva zdroje uvedly, že se o rozhodnutí Tesly vyřadit Model 2 dozvěděly na schůzce, které se zúčastnily desítky zaměstnanců. Jeden z nich sdělil, že se schůzka konala koncem února. Musk podle něj nakázal, že se má nadále pokračovat ve vývoji samořízeného taxi. Tyto informace potvrdil i třetí zdroj, podle nějž nové plány počítají s výrobou samořízeného taxi, ale v mnohem menších objemech, než se předpokládalo u Modelu 2.

Akcie Tesly kolem 18:30 SEČ odepisovaly 1,4 procenta.

Reklama

Doporučované