Hlavní obsah

Dvě akciové hvězdy strádají, oběma pořádně zatápí Čína

Lukáš Voženílek
redaktor SZ Byznys
Foto: Shutterstock.com

Čínský trh je klíčový pro výrobce elektromobilů Tesla, ovšem podobně jako třeba Apple zde ztrácí v boji s místní konkurencí (ilustrační foto).

Reklama

ANALÝZA. Loni technologické společnosti z takzvané Velké sedmičky ovládly akciový trh, přičemž třeba Nvidia a Meta si udržují dominantní pozici i letos. Zcela jiný případ jsou Apple a Tesla. Jejich akcie letos výkonem zaostávají.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Technologické společnosti z takzvané Velké sedmičky v loňském roce úspěšně táhly nahoru celý akciový trh. I pro letošek zatím platí, že se na růstu akcií ve Spojených státech z drtivě většiny podílí právě velcí technologičtí hráči. Ale už ne všichni. Královnou zůstává i nadále Nvidia a velmi dobře si vede také Meta.

Slušně pak mají našlápnuto Amazon a Microsoft, zatímco Alphabet tak nějak přešlapuje na místě. Naproti tomu cenné papíry Applu a Tesly akcionáře letos prozatím opravdu netěší.

Firma s logem nakousnutého jablka se loni v létě stala první společností, která dosáhla na tržní hodnotu tří bilionů dolarů. Akcie směřovaly vzhůru, v polovině prosince dosáhly na své cenové maximum těsně pod 200 dolarů a firma si jen zdánlivě zajistila prvenství v nejhodnotnějším podniku světa.

Od té doby ale akcie zamířily dolů na aktuálních 171 dolarů, a do čela žebříčku tak mohl v lednu zamířit Microsoft. Akcie Applu poslední měsíce dusí více faktorů. Jedním z nich je prudký propad prodeje iPhonů, se kterým se firma potýká zejména v Číně. Apple přitom považuje Čínu za svůj největší zahraniční trh a celosvětovou výrobní základnu.

Nejnovější údaje ovšem hovoří o meziročním poklesu o čtvrtinu kvůli rostoucí poptávce po konkurenčních telefonech Huawei.

Brýle Vision Pro mezitím nedokázaly kromě skalních příznivců oslovit širší masy lidí a firma také upustila od ambiciózního projektu vývoje elektromobilu, který měl být americkou konkurencí pro Teslu a na kterém firma pracovala přibližně dekádu.

Applu ujíždí vlak

Pozitivně na hodnotu akcií nepůsobí ani pokuta ve výši téměř dvou miliard eur od Evropské komise za to, že firma zakázala svým konkurentům v oblasti streamování hudby, jako je Spotify Technology, informovat své uživatele o levnějších možnostech platby mimo svůj App Store.

Co však možná trápí akcionáře Applu ze všeho nejvíc, je fakt, že firmě oproti konkurenčnímu Microsoftu ujíždí vlak v oblasti umělé inteligence. I to je příčina rozdílného vývoje akcií v letošním roce. Zatímco akcie Applu od ledna odepisují 11 procent, společnost Billa Gatese si připisuje na burze desetiprocentní růst.

Nejbližší budoucnost je prozatím nejasná. Na setkání akcionářů koncem února sice generální ředitel Tim Cook prohlásil, že Apple letos přinese v oblasti AI průlom, ale nervozita investorů stoupá.

„Skutečně jsme se zaměřili na to, že Apple velmi dlouhou dobu nepřišel s žádným průlomovým produktem,“ řekl pro agenturu Bloomberg David Klink, hlavní analytik Huntington National Bank. „A pro držitele Applu bylo samozřejmě těžké sledovat Nvidii a cokoli jiného,“ dodal.

„Investoři objevili generativní AI, která Applu vzala dech a odebírá kapitál jiným technologickým firmám. Apple bude muset ukázat, že zůstává ve hře,“ dodala Kim Forrestová, hlavní investiční manažerka společnosti Bokeh Capital Partners.

Apple údajně plánuje přidat nové funkce generativní umělé inteligence do Spotlightu, svého integrovaného vyhledávacího nástroje pro Siri a iOS. Není ovšem jasné, zda tato vylepšení přinese jeho náskok před Copilotem od Microsoftu a Asistentem Google od Alphabetu.

Na druhou stranu, pro Apple není nic nového být pozadu. Vynechat ho v rané části cyklu umělé inteligence by byla chyba. Apple zkrátka dělá to, co umí nejlépe - tak trochu sedí, čeká a pak přemýšlí, co se svými produkty, aby využil AI šílenství.

Propadlík Tesla

Ještě více však letos investory trýzní automobilka Tesla amerického miliardáře Elona Muska. Propadem o takřka třetinu se titul v rámci akciového indexu S&P 500 zařadil mezi odpadlíky - vedou si úplně nejhůř. Tento sešup vedl k tomu, že firma po dlouhé době opustila seznam deseti nejhodnotnějších firem světa a Elon Musk už není nejbohatší člověk na planetě.

Prvním výraznějším spouštěčem poklesu byly hospodářské výsledky za poslední kvartál loňského roku.

Firma nedokázala dodat uspokojivá čísla ohledně tržeb i ziskovosti kvůli zlevňování cen automobilů. Tesle naopak rostly provozní náklady na výzkum. A ani vyhlídky pro letošek nejsou růžové, výrobce elektromobilů totiž očekává výrazně nižší nárůst objemu prodaných vozidel než v roce 2023.

Zcela zásadní je rovněž sílící konkurence. Stejně jako v případě Applu jde o Čínu, největší automobilový trh světa. Pro Apple i Teslu je čínský trh klíčový, neboť se na celkových tržbách u obou firem podílí přibližně pětinou.

Tesla zde musela jít několikrát s cenovkami dolů ve snaze ubránit svůj tržní podíl, což se nepříznivě promítá do marží. Investoři si všímají i chování Muska, jehož časté výstřelky zejména na sociální síti X už dokázaly odradit nemalou část akcionářů.

„V únoru Tesla dodala v Číně 60 365 vozidel, což je 16procentní pokles oproti lednu, 19procentní meziročně a nejnižší počet od prosince 2022. Konkurence na čínském trhu s elektromobily je silná a Tesle by mohlo nucené snižování cen nadále uškodit. Trnem v oku Tesly v Číně je zejména tamní automobilka BYD,“ uvedl Marek Pokorný, analytik investiční platformy Portu.

I když hrozba ze strany BYD na americkém trhu není aktuálním tématem, nelze podle Pokorného tvrdit, že současné poklesy akcií Tesly automaticky znamenají příležitost pro investory.

„Tesla má problémy se ziskovostí a s rostoucí levnější konkurencí, díky čemuž mohou být akcie pod tlakem ještě hodně dlouho. Dále se jedná o poměrně dost spekulativní společnost, v jejímž vedení je kontroverzní Elon Musk a akcie se pohybují jak na horské dráze a v portfoliu by případně neměly zahrnovat jeho podstatnější část,“ upozornil dále Pokorný.

Akcie Tesly od svého vstupu na burzu v roce 2010 prudce posílily o 11 tisíc procent, což je historický úspěch. Nyní však Muskův podnik stojí před novými výzvami, které musí zdolat. Na trh elektromobilů se hrnou další dravci, kteří hodlají Tesle její působnost znepříjemnit.

Reklama

Doporučované