Hlavní obsah

Do indexu S&P 500 míří firma, jejíž akcie rostou rychleji než u Nvidia

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

O Nvidii slyšel v poslední době snad každý. Je tu ale další firma podobného ražení, která si díky boomu umělé inteligence říká o pozornost. V druhé polovině března se Super Micro Computer stane součástí akciového indexu S&P 500.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká společnost Super Micro Computer, s jejímiž akciemi se pod symbolem SMCI obchoduje na burze Nasdaq ve Spojených státech, zažívá v posledních měsících období masivního růstu. Jen za poslední rok pak akcie zaznamenaly téměř desetinásobné zvýšení hodnoty. To je přibližně čtyřikrát více než u často skloňované Nvidie.

Akcie SMCI jsou letos zároveň nejvýkonnější u společnosti s velkou tržní kapitalizací. Od začátku roku vystřelily vzhůru o téměř 300 procent, což je úctyhodné číslo, které přitahuje pozornost investorů i analytiků. Firma má za sebou více než 30 let v oboru a patří mezi hlavní hráče v oblasti, která se momentálně hemží všemi tématy týkajícími se umělé inteligence (AI).

„SMCI je specializovaný dodavatel výkonných serverů a úložišť, který má dlouhodobé partnerství s klíčovými dodavateli komponentů pro umělou inteligenci, jako je například Nvidia, AMD nebo Intel, díky nimž se proměnil v přední společnost v oblasti AI infrastruktury,“ poznamenali analytici Goldman Sachs ve zprávě pro klienty.

Firma je podle nich pro příští roky velmi dobře připravena na uspokojení poptávky od poskytovatelů cloudových služeb. Očekávají však, že v delším časovém horizontu dojde k zesílení konkurence, zejména ze strany dodavatelů IT hardwaru více zaměřených na podniky, jako jsou firmy Dell či Cisco.

Přesun do indexu

Poslední výrazný impulz dostaly akcie v pondělí, když posílily o téměř 19 procent nad cenu 1000 dolarů. Investoři totiž pozitivně přijímali zprávu z předchozího pátku, že firma se od 18. března stane součástí „smetánky“ v prestižním indexu S&P 500 (500 nejvýznamnějších světových společností obchodujících na amerických burzách NYSE a Nasdaq).

Kromě SMCI bude do indexu zařazen také výrobce obuvi Deckers Outdoor. Oba nováčci v S&P 500 nahradí společnosti Whirlpool a Zions Bancorporation.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie SMCI (modrá křivka) za poslední rok vzrostly více než desetinásobně a zároveň mnohem více než akcie společnosti Nvidia.

„Úpravy mají za cíl zajistit, aby složení indexu lépe odráželo aktuální rozložení tržních kapitalizací a bylo tak přesnějším odrazem tržního vývoje,“ uvedla společnost S&P Dow Jones Indices, která index S&P 500 spravuje a stará se o jeho složení.

I když je zařazení do indexu pro firmy důležitým milníkem, který podtrhuje jejich kvalitu, není to automatický signál pro investory, že by měli okamžitě nakoupit akcie dané společnosti. Zařazení do indexu spíše naznačuje, že společnost splnila určitá přísná kritéria, mezi něž patří tržní hodnota firmy či ziskovost, která jí umožnila nahradit méně výkonné tituly v rámci pravidelné čtvrtletní aktualizace indexu.

Mezi těmi největšími

Hodnota akcií přidaných do indexu často roste, protože je do svých portfolií přidávají velcí správci majetku, kteří index S&P 500 kopírují. Díky prudkému růstu akcií tržní hodnota firmy rychle vystoupala na téměř 63 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun).

Podle serveru Companies Market Cap je firma ve Spojených státech momentálně na 141. příčce z hlediska velikosti podle tržní kapitalizace. Ještě před dvěma roky nebyla ani v první tisícovce.

Nedávné hospodářské výsledky SMCI ukázaly významný růst poptávky po produktech společnosti, neboť její tržby mezičtvrtletně rostly o 70 procent na 3,66 miliardy dolarů, čímž předčily odhady na Wall Street. Krom toho firma uvedla, že pro letošní rok očekává tržby v rozmezí 14,3 až 14,7 miliardy dolarů. Ještě před pár měsíci přitom počítala se zhruba deseti miliardami.

Akcie společnosti sice poslední měsíce prudce stoupají vzhůru, ale najdou se i dny, kdy titul výrazně oslabí. To je případ ze 16. února, kdy akcie spadly o pětinu. To umožnilo některým prodejcům „nakrátko“, tedy investorům, kteří sází na propad akcií, vydělat 1,2 miliardy dolarů, upozornila analytická společnost S3 Partners.

Nicméně po zprávě, že společnost bude zařazena do hlavního amerického indexu S&P 500, se ceny akcií opět výrazně zvýšily, což letos vede k papírovým ztrátám spekulantů na pokles přes tři miliardy dolarů, všímá si také S3 Partners.

Reklama

Doporučované