Hlavní obsah

Hlavní index pražské burzy se rozšíří o dvě nové firmy

Foto: Burza cenných papírů Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Index PX pražské burzy, který sleduje nejlikvidnější akcie na trhu, se od pondělí 18. března rozšíří o dva nové členy – Gevorkyan a Primoco.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlavní akciový index PX pražské burzy se dočká změny vah, které začnou platit od pondělí 18. března. Index se zároveň rozroste o dva nováčky na celkových 11 emisí.

Zařazeny do něj budou společnosti Gevorkyan a Primoco. Obě společnosti se poměrně čerstvě obchodují na hlavním trhu Prime, kam přešly z trhu Start určeného pro menší a střední podniky.

Každá firma má v indexu určitou váhu, která odráží její tržní hodnotu a podíl akcií, které jsou na trhu volně obchodovatelné. Výrobce bezpilotních letadel Primoco bude mít v indexu váhu 0,5 procenta. Společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem takzvané práškové metalurgie, bude mít váhu o něco vyšší, a to 0,7 procenta.

Vliv obou společností na vývoj indexu tak bude poměrně malý, ale ne nezanedbatelný. Jejich váhy budou srovnatelné například s Photon Energy nebo Kofolou.

Největšími vahami v indexu tradičně disponují všechny obchodované banky - Komerční banka, Erste Group a Moneta - a také energetický ČEZ.

Akciím na pražské burze se v letošním roce podle indexu PX daří. Index během ledna a února posílil přes tři procenta. Nejvíce získaly akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce oslabily akcie ČEZ. Během února se PX dokonce přiblížil i hranici 1500 bodů, kde byl naposledy v červnu 2008.

Akcie zbrojovky Colt od počátku roku posílily o téměř 15 procent na 610 Kč. Následují akcie Komerční banky s růstem o 11 procent na 804 Kč a akcie Monety s růstem o 7,5 procenta na 101 Kč. Naopak největší ztráty si letos zatím připisují akcie ČEZ, a to 12,4 procenta na 840 Kč. O více než pět procent na 233 Kč klesla hodnota akcií Pilulky.

Reklama

Doporučované