Hlavní obsah

Akcie banky Monety letí dolů po zrušení fúze s Air Bank

Akcie Monety padají. Ilustrační foto.

Reklama

Akcie Monety klesají o více než pět procent po oznámení ukončení spojení se společnostmi Air Bank a Home Credit v ČR a na Slovensku.

Článek

Kvůli zastavení bankovního obchodu desetiletí, při kterém měla vzniknout třetí největší česká banka, už akcionáři Monety pociťují důsledky. Hodnota akcií padá.

Banka Moneta a finanční společnosti ze skupiny PPF se měly spojit a vytvořit nového silného hráče na bankovním trhu. PPF ale od obchodu odstoupila. Zdůvodnila to nedávným navýšením požadavků České národní banky (ČNB) na kapitál bank. Moneta a PPF se dohodly, že ukončení plánů je definitivní.

Oznámení zrušení transakce bylo zveřejněno v pondělí po zavření pražské burzy. Na ní v pondělí akcie Monety uzavřely na ceně 78,80 Kč s přírůstkem o více než jedno procento. V úterý ráno se však investoři v prvotní reakci akcií zbavovali, což vedlo k více než pěti procentnímu propadu na cenu 74,80 Kč za akcii. Kolem 15:00 středoevropského času už ale byly ztráty mírnější - jedna akcie se Monety se prodávala za 76,70 Kč.

„Ve střednědobém horizontu bude pro akcie Monety klíčové, jak se svým téměř 30procentním podílem v bance naloží skupina PPF. Z našeho pohledu je dlouhodoběji neudržitelné, aby skupina PPF držela v Monetě takto významný podíl a zároveň jí prostřednictvím Air Bank na trhu konkurovala. Při částečném omezení manévrovacího prostoru finanční skupiny podmínkami dohody o ukončení akvizice se nám jako nejpravděpodobnější scénář jeví prodej tohoto podílu novému strategickému investorovi,“ komentují analytici Patria Finance.

Reklama

Související témata:

Doporučované