Hlavní obsah

Konference SZ Byznys: Češi neinvestují, ladem jim leží 1,3 bilionu korun

Sledujte debatu uspořádanou v rámci konference Reality, nebo akcie? Jak zhodnotit peníze v roce 2024.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na konci loňského roku měli Češi v podílových fondech uloženo meziročně o 187 miliard více. Podle údajů Asociace pro kapitálový trh (AKAT) se ukazuje, že si investování získává oblibu u široké veřejnosti, ale je to pořád málo.

Článek

Přestože na konci minulého roku měli Češi v podílových fondech uloženo téměř 940 miliard korun, stále platí, že nejvíce peněz nechávají na běžném účtu. A přestože v průzkumech tvrdí, že od investování je odrazuje nedostatek prostředků či strach ze ztráty, loni zároveň nasměrovali rekordních 900 miliard do hazardních her.

Podle Jany Brodani, ředitelky Asociace pro kapitálový trh, Češi v investování, a tedy v přípravě na horší časy, zaostávají za Evropou. Zatímco jinde v Evropě lidé do různých druhů investic dávají okolo 30 procent svých peněz, u nás to je jen 19 procent.

Richard Podpiera, generální ředitel Patria Finance, doplnil, že na běžných účtech zatím Čechům stále leží „ladem“ 1,3 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá 180 000 korun, a tyto peníze se přitom téměř vůbec nezhodnocují.

Brodani také upozornila na to, že Češi mají až 100 miliard korun ve fondech a investicích, které nepodléhají žádné regulaci. Za to může podle ní velké množství poradců, kteří je do takových investic lákají a kterých po Česku „běhají“ desítky tisíc.

Kam ale investovat? Většina účastníků debaty se shodla, že tou nejlepší cestou jsou akcie, které jako jediné zaručují mít zisk porážející inflaci, ale jen u ověřených institucí s kontrolou České národní banky.

Investice jako cesta k růstu bohatství

Hosty debaty Seznam Zpráv jsou:

Dušan Moskaliev, spoluzakladatel Prime Fund,

Jana Brodani, ředitelka Asociace pro kapitálový trh,

Richard Podpiera, generální ředitel Patria Finance,

Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Jak přimět k investování více lidí a do čeho peníze poslat? Jaká rizika přinese na akciový trh letošní rok? Zahýbají s trhy americké volby? Bude pokračovat boom umělé inteligence? Na tato témata diskutovali hosté čtvrteční konference s názvem Reality, nebo akcie? Jak zhodnotit peníze v roce 2024, kterou Seznam Zprávy pořádají v rámci dlouhodobého projektu Česká elita – žebříčku 100 nejhodnotnějších firem v českém vlastnictví.

Do sídla rektorátu ČVUT v Praze přišli o tématu diskutovat výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani, spoluzakladatel Prime Fund Dušan Moskaliev, generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera a ředitel Air Bank Michal Strcula.

Partnerem debaty je Prime Fund.

Reklama

Doporučované