Hlavní obsah

Letos se zopakuje investorova noční můra

Foto: Shutterstock.com

Evropské akcie zakončí podle stratégů letošní rok největším propadem od finanční krize v roce 2008. Ilustrační foto.

Reklama

Evropské akcie zakončí letošní rok největším propadem od poslední finanční krize v roce 2008. Alespoň tak to odhadují akcioví stratégové. Negativní nálada se letos nevyhýbá ani domácí burze v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle stratégů významných investičních bank Goldman Sachs a Bank of America (BoA) zakončí evropské akcie letošní rok nejhorším výkonem od roku 2008, kdy světem otřásla globální finanční krize.

V nedávné prognóze stratégové bank snížili cílové hodnoty hlavního evropského akciového indexu. Průměrné odhady agentury Bloomberg ukazují, že evropský index Stoxx Europe 600 zakončí letošní rok na úrovni 406 bodů, od začátku by tak propadl o 17 procent. V úterý dopoledne středoevropského času se index nacházel kolem hladiny 417 bodů.

Zmíněný index, který zahrnuje velké, střední a malé společnosti ze 17 evropských zemí, se v září propadl do medvědího (klesajícího) trhu. K tomu přispěly obavy, že rostoucí inflace a agresivní zpřísňování měnové politiky centrálních bank povedou k celosvětové hospodářské recesi.

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden v rámci boje proti vysoké inflaci zvýšila úrokové sazby o dalších 0,75 procentního bodu na dvě procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2009. Vyšší úroky sice pomáhají brzdit inflaci, obvykle však mají negativní vliv na hospodářskou aktivitu.

Pochmurné vyhlídky

Vyhlídky na růst akcií na konci roku se podle Goldman Sachs a BoA vytrácejí, když se investoři kromě hrozící hospodářské recese obávají také politických turbulencí ve Velké Británii.

Stratégové Goldman Sachs ve svém odhadu pro Bloomberg očekávají, že index Stoxx Europe 600 zakončí letošní rok na úrovni 360 bodů, což je zároveň nejpesimističtější odhad oslovených stratégů.

Ještě v březnu analytici v průměru očekávali, že index uzavře rok 2022 zhruba na stejné úrovni jako na konci roku 2021, tedy na téměř pěti stech bodech. Místo toho se však index doposud propadl zhruba o 15 procent, přičemž ještě na konci září byl níže téměř o 22 procent, tedy na nejslabší úrovni od listopadu 2020.

Důvody letošních propadů akcií se omílají stále dokola. Akcie sráží především prudký růst inflace, agresivní zvyšování úrokových sazeb, následky války na Ukrajině a energetická krize.

Ani Stephane Ekolo z investiční společnosti TFS Derivatives, jehož březnová prognóza se nejvíce přiblížila rozsahu současných poklesů, neočekává v dohledné době příliš optimismu.

„Vyhlídky evropského akciového trhu budou na konci roku a pravděpodobně i v příštím roce nepříznivé,“ uvedl.

„Makroekonomické brzdy se ani zdaleka nezmenšují, do toho se neustále vkrádá geopolitické napětí. Vzhledem k přetrvávající silné inflaci očekávám destrukci poptávky, která se do určité míry projeví v této i v příští výsledkové sezoně,“ odhaduje Ekolo.

Evropské akcie minulý měsíc dosáhly na dlouhodobější dno, než došlo k odrazu výše. Za celý říjen si index Stoxx Europe 600 připsal zhruba šest procent, a zaznamenal tak první měsíční nárůst od července. Přispěly k tomu dobré čtvrtletní výsledky některých podniků.

Vyhráno však evropské akcie stále nemají. Dokonce ani dobrý start výsledkové sezony nepodnítil dostatek optimismu, aby pozdvihl celkový trh, upozorňují stratégové Bank of America. Podle nich index Stoxx 600 uzavře letošní rok na 380 bodech, což je poblíž zářijového minima.

Pražská burza v říjnu rostla

Negativní nálada mezi investory se v letošním roce propisuje i do výkonu pražské burzy. České akcie podle indexu PX od začátku roku ztratily téměř 17 procent. V říjnu ale index posílil o 5,4 procenta na 1184,1 bodu, čímž přerušil dlouhou půlroční sérii ztrátových měsíců.

Za uplynulých deset měsíců hlavní index pražské burzy táhly dolů především akcie bank, do minusu se v říjnu kvůli dohadům o mimořádném zdanění zisků propadly i akcie skupiny ČEZ, které pokles bank dlouho vyvažovaly. Naopak banky v uplynulém měsíci rostly.

Nejvíce během měsíce posílila Komerční banka. Přidala 12,96 procenta na 710,50 koruny, od začátku roku se však pohybuje v minusu o 24 procent. Cena akcií Erste v říjnu vzrostla o 10,92 procenta na 617,80 koruny, za uplynulých deset měsíců ale klesla o 39,76 procenta. Nejméně z bank pražského indexu za uplynulý měsíc posílila Moneta, přidala 2,41 procenta na 72,30 koruny. Od začátku roku ztrácí 22,88 procenta.

V plusu se letos zatím pohybují tři společnosti indexu. Photon Energy od začátku roku posílila o 60,7 procenta, v říjnu přidala 7,72 procenta na 61,40 koruny. Akcie zbrojovky Colt CZG za deset měsíců přidaly 8,27 procenta, během října jejich cena vzrostla o 0,73 procenta na 550 korun. Akcie firmy Philip Morris přidaly proti loňskému závěru 2,98 procenta, v říjnu posílily o 0,97 procenta na 16 580 korun.

Reklama

Doporučované