Hlavní obsah

Nováček hlavního trhu pražské burzy zahajuje silným růstem

Foto: Seznam Zprávy, Primoco UAV

Ilustrační foto.

Reklama

Akcie českého výrobce dronů Primoco UAV se v pondělí poprvé obchodují na hlavním trhu pražské burzy. Akcie ihned zamířily vzhůru.

Článek

Po více než pěti letech od vstupu na trh START pro malé a střední podniky se s akciemi společnosti Primoco UAV SE od pondělí obchoduje na hlavním trhu Prime pražské burzy. A hned v úvodní den akcie svižně zamířily směrem nahoru, a to za vyššího objemu obchodů.

Kolem 11. hodiny titul posiloval o necelých šest procent na cenu 1250 korun za akcii při zobchodovaném objemu 4531 kusů v hodnotě převyšující 5,6 milionu korun. Pro srovnání – zobchodovaný objem bankovního titulu Moneta činil ve stejnou dobu necelých 2,8 milionu korun.

Primoco je po Gevorkyanu druhou firmou z trhu menších společností START, která přešla na hlavní trh. Firma již minulý týden oznámila, že Česká národní banka dala razítko prospektu jejích akcií pro přechod na hlavní trh Prime.

Jednou z podmínek burzy pro přechod na hlavní trh bylo přijetí finančního výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, které používá velká většina veřejně obchodovaných firem v západní Evropě.

„Přestože se přechod Primoca na trh Prime již očekával, vstup na hlavní trh burzy může podle nás rozšířit množinu potenciálních investorů, ať už domácích, či zahraničních. Dnešní (pondělní) vstup Primoca na hlavní trh proto hodnotíme pozitivně,“ poznamenali analytici J&T Banky.

Cena akcií Primoco UAV loni na pražské burze vzrostla na více než dvojnásobek poté, co firma začala výrazně navyšovat odbyt, tržby i zisk. Při vstupu na trh START pražské burzy činila upisovací cena jedné akcie 250 korun. To vzhledem k pondělní cenovce 1250 korun představuje pětinásobné zhodnocení akcií.

Reklama

Doporučované