Hlavní obsah

Český výrobce dronů Primoco se přesune na hlavní trh pražské burzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Primoco UAV

Bezpilotní letadlo výrobce Primoco UAV.

Reklama

Po více než pěti letech od vstupu na trh START pro malé a střední podniky se výrobce dronů Primoco UAV k 29. lednu 2024 přesouvá na hlavní trh Prime pražské burzy.

Článek

S cennými papíry výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE se bude od pondělí 29. ledna 2024 nově obchodovat na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha.

Vedle emisí jako například ČEZ, Erste Group Bank či Komerční banka se titul zařadí poté, co dokončil závěrečnou fázi příprav – od schválení prospektu Českou národní bankou až po přechod na finanční výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS.

Zakladatel a ředitel podniku zaměřeného na výrobu bezpilotních letadel a poskytování leteckých prací Ladislav Semetkovský očekává, že s přechodem na Prime trh kromě prestiže ještě zesílí zájem o akcie, které byly loni v Praze nejvýkonnější ze všech.

„Na trhu START jsme se postupně dostali do povědomí většiny českých investorů a dosáhli tržní kapitalizace blížící se pěti miliardám korun. Prime Market nás teď posune do společnosti největších veřejně obchodovaných firem v Česku a otevře naše akcie více světu, což nám pomůže dál dynamicky zvyšovat hodnotu firmy,“ říká Semetkovský.

Na hlavní trh

„Přestup společnosti z neregulovaného trhu na Prime Market je pro burzu významnou událostí. Trh START jsme zakládali právě s vidinou toho, že se stane pro menší společnosti vstupní branou na kapitálový trh a v ideálním případě bude mezistupněm při jejich cestě do světa mezinárodních investorů, kteří jsou aktivní na trhu Prime,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Koblic připomíná, že Primoco od svého vstupu na burzu urazilo obrovský kus cesty. Jde podle něj o špičkovou technologickou společnost, která bude výborně reprezentovat Českou republiku.

„Pevně věřím, že si najde cestu do portfolií mnoha zahraničních investorů,“ dodává Koblic.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Titulu Primoco UAV se na pražské burze daří. Jen za poslední rok se hodnota akcie více než zdvojnásobila.

Cena akcií Primoco UAV loni na pražské burze vzrostla na více než dvojnásobek poté, co firma začala výrazně navyšovat odbyt, tržby i zisk. V souvislosti s oznámením rekordních předběžných hospodářských výsledků za loňský rok pak od začátku roku 2024 kurz posílil o dalších více než 12 procent a přiblížil se hranici 1000 korun za kus.

V listopadu 2018 při IPO činila upisovací cena jedné akcie 250 korun. Pro rok 2024 management společnosti očekává další výrazný nárůst klíčových ukazatelů hospodaření.

Bezpilotní letadla

Jsou momentálně rychle rostoucím oborem s použitím pro vojenské i civilní účely. Konkurencí pro Primoco jsou tyto zahraniční stroje:

  • SkyRobot FX450 Robot Aviation (Norsko)
  • Hermes 45 Elbit Systems (Izrael)
  • RQ-21 Blackjack Boeing Insitu (USA)
  • Camcopter S-100 Schiebel (Rakousko)
  • Minifalcon II Innocon (Izrael)
  • Skeldar V-150 UMS Skeldar (Švýcarsko)
  • Seeker 200 Denel Dynamics (JAR)
  • RQ-7 Shadow AAI Corporation (USA)
  • AR5 Tekever (Portugalsko)

Podle švédského institutu pro výzkum otázek míru SIPRI bylo v roce 2022 po celém světě prodáno 69 bezpilotních strojů se vzletovou hmotností do 250 kilogramů. Dvě třetiny dodaly Spojené státy, třetinu Česko díky Primocu. To navíc v loňském roce výrobu navýšilo na 33 letounů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třikrát víc než v roce 2022 – a pro další roky má ještě smělejší plány.

Firma kvůli tomu už v minulosti koupila areál jihočeského letiště Písek–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Krašovice, kde má vyrůst nová montážní hala a s ní i řídicí středisko a výcvikové centrum pilotů.

Reklama

Doporučované