Hlavní obsah

Válka dostala výrobce zbraní na výsluní, akcie rostou až o desítky procent

Foto: , Shutterstock.com

Akcie zbrojařských firem od vypuknutí války rostou. Ilustrační foto.

Reklama

Zbrojní průmysl nebyl řadu let z investičního hlediska extra zajímavý. To se ale v posledních měsících změnilo díky ruské agresi na Ukrajině. Poptávka po zbraních od té doby roste, stejně jako akcie většiny zbrojařských firem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když v loňském roce Spojené státy stáhly své jednotky z Afghánistánu, objevovaly se celkem po právu odhady, že zbrojní průmysl se dostane do jakéhosi útlumu. Ruská invaze na Ukrajinu započatá v únoru ale rychle změnila globální geopolitickou scénu a vyspělé země v reakci na posílení své obrany rapidně zvyšují své rozpočty na armádu a obranu nebo to mají minimálně v plánu.

Vzhledem k tomu, že konec konfliktu na Ukrajině je v nedohlednu a napětí roste i v jiných částech světa, se zdá, že v obranném průmyslu bude v příštích několika letech celkem rušno. A jelikož se akciové trhy obecně v globálním měřítku letos potýkají s problémy, kdy investoři marně hledají kam peníze vložit, může být právě sektor obranného průmyslu vnímán jako vysoce atraktivní.

Investování do zbrojařských firem ovšem může být z hlediska etiky považován za „hříšnou investici“, stejně jako například odvětví hazardu či výrobců cigaret. Některé fondy nebo například správci majetku církví například veřejně deklarují, že právě zbrojařský průmysl je oblastí, do které své prostředky vkládat nebudou. Ne každý investor je ochoten mít ve svém portfoliu akcie výrobců zbraní a přínosnější mu přijde dbát na své ESG, tedy sociální a společenský aspekt investování.

I přes etickou stránku ale v době, kdy roste geopolitické napětí (natož přímo ve válce), jde o oblast, do které začínají proudit velké peníze, většinou ty vládní. Válka na Ukrajině totiž podnítila mnoho států ke zvýšení výdajů na svou obranu.

Například Česká republika na nedávném summitu NATO jasně potvrdila svůj závazek zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024. Je to o rok dříve, než byl původní slib. Odborníci odhadují, že zvýšené vojenské výdaje pravděpodobně povedou k vysokým ziskům pro západní zbrojařské firmy. Dá se totiž očekávat, že kvůli válce na Ukrajině dále rapidně stoupne poptávka řady států po zbraních.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ale vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě mohou na cestě k nákupu zbraní objevit překážky, protože přetlak v poptávce může vést k nedostatku vojenské techniky a materiálu. Obrazně řečeno, státy mohou stát frontu před dveřmi zbrojařských firem, které nebudou stíhat vyrábět.

Nic to ovšem nemění na situaci, že někteří výrobci zbraní, s jejichž akciemi se obchoduje na světových burzách, si už od začátku vojenského konfliktu připisují poměrně tučné zisky. Akcie od zahájení války na Ukrajině v některých případech zdražily i o několik desítek procent.

Velké zbrojní podniky od počátku války zaznamenávají růst cen svých akcií, protože investoři počítají se zvýšenou poptávkou po zbraních, a tím pádem i s vyššími zisky.

Akcie zbrojařů rostou

Každopádně není velkým překvapením, že akcie předních zbrojařských firem si v letošním roce vedou vesměs velmi dobře.

„Vypuknutí války na Ukrajině obecně zbrojařským firmám pomohlo, protože většina států začala přikládat armádě a výdajům na zbrojení větší důležitost. V posledních letech bylo trendem výdaje na zbrojení snižovat a zbrojařské firmy upadly také v nelibost investorů díky rozšíření ESG (udržitelného investování – pozn. red.). Tohle všechno se s vypuknutím války změnilo,“ tvrdí Anna Píchová, analytička společnosti Cyrrus.

Podle ní si akcie zbrojařských firem od války vedou velmi slušně, zvláště ve srovnání se širokým globálním akciovým indexem MSCI World Index, který reprezentuje výkonnost akcií s velkou a střední kapitalizací ve všech 23 zemích vyspělých trhů. Ten od vypuknutí války klesl o více než 12 procent.

„Rok 2022 je pro zbrojařské společnosti skutečně klíčový. Dlouhé roky zůstávaly až na samém chvostu v oblibě mezi investory, a to navzdory faktu, že splňují všechny podmínky pro investovatelné společnosti. Mezi ty patří například dlouhodobé kontrakty nebo vláda jako hlavní zákazník, který je vždy solventní,“ říká Štěpán Hájek, analytik společnosti X-Trade Brokers.

„Lepší výkonnost zaznamenávají evropské zbrojařské firmy. Například akcie firmy Rheinmetall, která vyrábí bojová vozidla, obrněné transportéry a tanky, jsou od února výše o 90 procent. Dobře si vede i francouzská společnost Thales či britská BAE Systems, obě si připisují kolem 28 procent,“ komentuje vývoj akcií analytička Píchová z Cyrrusu.

Akcie společnosti Colt CZ (dříve Česká zbrojovka) v únoru posílily o téměř osm procent a v jednu chvíli byly nejvíce rostoucím titulem v indexu PX pražské burzy. Ovšem postupem času akcie své předchozí zisky zkorigovaly, přičemž v pondělí spadly o více než šest procent na cenu okolo 516 Kč, čímž se dostaly do těsné blízkosti předválečné ceny.

„Akcie Colt CZ v pondělí navázaly na pokles z minulého pátku poté, co premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že vláda jedná o možnosti sektorových daní,“ uvedl důvod tohoto poklesu analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Další prostor pro růst?

A jaký je výhled do příštích měsíců? Mohou akcie zbrojařských firem díky vyšší poptávce po zbraních ještě růst? Podle analytičky Píchové z Cyrrusu jsou již vyšší plánované výdaje na zbrojení pro jednotlivé firmy do ceny akcií zaceněny.

„Bude ovšem záležet také na skutečnosti, zda se vyšší výdaje na zbraně skutečně projeví v hospodaření firem, kde tento efekt vzhledem k rozsahu zakázek může trvat delší dobu. Rizikem zůstává skutečnost, že akcie zbrojařských firem oproti zbytku trhu byly poměrně odolné v současné vlně výprodejů. Přetrvávající negativní nálada na trzích pak může převážit i u těchto firem, když se investoři rozhodnou vybírat zisky,“ říká.

„Poslední roky zbrojařské společnosti příliš nezapadaly do nového světa ESG. Fondy s tímto zaměřením se jim vyhýbaly obloukem, a to navzdory vysokým dividendám. Společnosti jako Raytheon, Lockheed Martin nebo Northrop Grumman mohou mít další růst stále ještě před sebou,“ odhaduje Hájek z X-Trade Brokers.

Akcie těchto společností jsou podle něj od začátku roku v zaslouženém zisku, jelikož investoři očekávají globální zvýšení vládních výdajů na bezpečnost. Řada zemí je přitom stále v jednání o dlouhodobějších kontraktech, což podle Hájka vytváří další prostor pro růst.

„Ten akcelerují i samy zbrojařské firmy modernizováním interních procesů. Ve zvýšení výrobní kapacity je na tom nejlépe Lockheed Martin, což odráží i cena akcie, která je od začátku roku o 20 procent výše,“ říká.

Mimo obecně pozitivní náladu v sektoru zbrojařského průmyslu pomůže těmto společnostem podle Hájka k růstu i samotný makroekonomický vývoj. Rostoucí inflace zpomaluje poptávku, kterou ještě více dusí zvyšováním sazeb centrální banky.

„Výraznější ekonomické zpomalení se zdá být nevyhnutelné. Investoři v tomto prostředí vyhledávají stabilní společnosti s dividendovým výnosem, který tento fenomén příliš nezasáhne. Přesně to splňují zbrojařské společnosti, jejichž růst nemusí zastavovat, ani když opadne geopolitické napětí,“ dodává na závěr Hájek.

Reklama

Doporučované