Hlavní obsah

Zájem o ETF fondy roste. Analytici řekli, které budou hitem letos

Foto: Shutterstock.com

Zájem o „étéefka“ byl loni rekordní. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Globální burzovně obchodované fondy (ETF) loni zaznamenaly rekordní příliv peněz. Investorům se v rozvahách hromadila hotovost, kterou posílali právě do nízkonákladových investičních produktů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Podle údajů finanční společnosti Refinitiv Lipper do globálních burzovně obchodovaných fondů označovaných jako ETF v loňském roce přiteklo rekordních 1,22 bilionu dolarů, což bylo přibližně o 71 procent více než v předchozím roce. Jejich čistá aktiva vzrostla na rekordních 9,94 bilionu dolarů. To je ovšem stále výrazně méně ve srovnání s aktivy podílových fondů, které spravují přibližně 43,8 bilionu dolarů.

Takzvaná „étéefka“ si investoři oblibují v čím dál větší míře, a to platí i pro investory v Česku, kde mohou přes několik tuzemských společností včetně bank do těchto fondů investovat. Na výběr mají širokou škálu sektorů, od ETF zaměřených na akciové indexy, komodity, dluhopisy až například po investice do obnovitelných zdrojů.

ETF jsou oblíbenou formou investic nejen proto, že oproti klasickým investicím do jednotlivých akciových titulů jsou do velké míry diverzifikované, ale také proto, že některé ETF fondy vyplácí i dividendy, což je pro investora určitě lákavá vidina pasivního příjmu.

Největšími příjemci peněz od investorů byla podle zpravodajské agentury Reuters americká ETF, kam zamířilo 901 miliard dolarů. Výrazně méně investic pak putovalo do evropských a asijských ETF - a to 190, respektive 88 miliard dolarů. Díky rostoucí popularitě tohoto typu investic spustily fondy po celém světě v loňském roce přibližně 1334 nových ETF, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2020.

„Větší přílivy kapitálu do ETF fondů byly mimo jiné způsobeny jejich nižšími náklady, vyššími výnosy a transparentností ve srovnání s tradičními podílovými fondy,“ uvedl pro Reuters Alan Kelly, globální ředitel pro ETF produkty ve společnosti Apex Group. Kelly zároveň dodal, že do nově vznikajících ETF zaměřených na populární sektory, jako jsou kryptoměny či ESG, by letos mohl proudit další přísun peněz.

Globální akciová ETF loni podle Reuters přinesla návratnost 14,8 procenta ve srovnání s návratností 11,6 procenta u akciových podílových fondů. Komoditní a dluhopisová ETF loni také překonala zisky svých protějšků na straně podílových fondů, uvádí společnost Refinitiv Lipper.

Rostoucí zájem o ESG

ESG. Zkratka anglických slov environmental, social & corporate governance symbolizující odpovědné investování se v investičním světě skloňuje čím dál tím častěji. A není divu. Někteří analytici označují tento směr jako směr budoucnosti. Počet těchto ETF fondů neustále roste, stejně tak investice do nich.

Podle údajů společnosti Refinitiv Lipper přibylo do globálních ETF fondů zaměřených na ESG v loňském roce 119,4 miliardy dolarů ve srovnání se 79,3 miliardy dolarů v roce 2020.

Odpovědné investování ESG

ESG je zkratkou z anglických slov Environmental, Social a Governing (v češtině environmentální, sociální a řízení) a jedná se o druh nefinančních faktorů k posuzování schopností společnosti.

Písmeno „E“ označuje snahu firmy chovat se zodpovědně k přírodě jak z klimatického hlediska, tak z podílu na ničení ekosystémů a dalších.

„S“ označuje, jak se firma chová ke svým zaměstnancům – například atmosférou na pracovišti či morálkou zaměstnanců.

Písmeno „G“ pak označuje v podstatě schopnost efektivně řídit vlastní společnost.

ESG se tedy zaměřuje na nefinanční aspekty podnikání oproti konzervativním investičním poučkám, které sledují pouze finanční výkonnost firem.

Jaké sektory a ETF fondy vybrat pro rok 2022? Finanční webový portál Nasdaq.com upozorňuje na několik oblastí, kde mohou v letošním roce investoři získat dobré výnosy.

Maloobchodní sektor

Spotřebitelé už nějakou dobu bojují s rostoucí inflací a obavami z různých variant koronaviru. Zdá se ovšem, že jsou optimističtí ohledně zrychleného zavádění vakcín proti koronaviru a zotavení americké ekonomiky po propadu způsobeném pandemií.

Rostoucí spotřebitelské výdaje a zlepšující se podmínky zaměstnanosti udržely maloobchodní sektor plný příležitostí.

Pokud tedy investoři chtějí vsadit na maloobchodní sektor, měli by podle Nasdaq.com zvážit výběr těchto ETF fondů: SPDR S&P Retail ETF, Amplify Online Retail ETF, VanEck Retail ETF a ProShares Online Retail ETF.

Energetický sektor

Energetický sektor je mezi investory bedlivě sledován, neboť právě tento sektor ukazuje svou sílu s tím, jak globální poptávka a úroveň ekonomického růstu jsou na cestě k zotavení po pandemickém propadu.

Zavedení vakcín proti koronaviru postupně kontroluje šíření ohnisek po celém světě. Optimismus kolem znovuotevření globálních ekonomik a zvyšující se poptávka značí pro cyklické sektory světlé zítřky.

Zde je několik ETF fondů z energetického sektoru, které by investoři měli podle Nasdaq.com zvážit: Invesco Dynamic Energy Exploration & Production ETF, Vanguard Energy ETF, Fidelity MSCI Energy Index ETF, The Energy Select Sector SPDR Fund a iShares U.S. Energy ETF.

Sektor polovodičů

Polovodičový průmysl si již nějakou dobu stále více získává pozornost investorů. Poptávka po čipech ze strany výrobců počítačů a provozovatelů datových center podle Nasdaq.com stále roste, což přitahuje investice od velkých poskytovatelů veřejného cloudu, včetně Amazonu, Microsoftu, Googlu či Oraclu. Poskytovatelé čipů pro datová centra díky tomuto trendu pravděpodobně vydělají.

S ohledem na současné vyhlídky trhu mohou podle zmíněného webu investoři zvážit tyto ETF fondy: iShares Semiconductor ETF, VanEck Semiconductor ETF, First Trust Nasdaq Semiconductor ETF, Invesco Dynamic Semiconductors ETF a SPDR S&P Semiconductor ETF.

Jak do ETF investovat?

Fondy ETF se standardně nakupují přes webové platformy brokerských společností, bank nebo pomocí mobilních aplikací. Jakmile máte založený obchodní účet, tak na něj můžete poslat peníze, které využijete k investování.

Samotný nákup a prodej ETF je díky internetu velmi rychlý a relativně jednoduchý. Vyberete množství cenných papírů nebo zadáte částku, kterou chcete pravidelně investovat a jednoduše dané ETF nakoupíte s tím, že můžete kdykoliv prodat. Více jsme o investování do ETF psali zde.

Bankovní sektor

Bankovnímu sektoru může hrát do karet hned několik faktorů. Asi tím nejzásadnějším bude postup amerického Fedu, který v březnu ukončí měsíční nákupy dluhopisů. Zvyšování sazeb pak může podle analytiků přinést zisky bankám, pojišťovnám nebo správcům aktiv.

Pokud investor věří pozitivním vyhlídkám finančního sektoru, měl by se poohlédnout po těchto ETF fondech: Invesco KBW Bank ETF, SPDR S&P Regional Banking ETF, iShares U.S. Regional Banks ETF a SPDR S&P Bank ETF.

Sektor obnovitelných zdrojů

Analytici očekávají, že poptávka po obnovitelných zdrojích zůstane silná i v letošním roce. Podle výhledu Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA) pro rok 2022 budou celosvětové náklady na energii z obnovitelných zdrojů výrazně klesat.

Navíc faktory, jako jsou příznivé vládní politiky, rostoucí investice do obnovitelných zdrojů nebo klesající celkové náklady na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů mohou v roce 2022 nadále podpořit dynamiku tohoto sektoru.

V tomto kontextu mohou investoři podle Nasdaq.com zvážit tyto ETF fondy: iShares Global Clean Energy ETF, Invesco Solar ETF, First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy ETF, ALPS Clean Energy ETF a Invesco Global Clean Energy ETF.

Reklama

Související témata:

Doporučované